Hlavní obsah

Lukašenko řekl, že žádná válka nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brest

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v pátek při setkání s vojáky ve výcvikovém prostoru v Brestské oblasti, kde si prohlížel i výzbroj a ukázky výcviku, řekl že běloruská armáda do války nepůjde.

Žádná válka není, my ji nepotřebujeme, řekl Alexandr Lukašenko na vojenském polygonu.Video: AP

 
Článek

„Dneska není žádná válka, my ji nepotřebujeme. Jestliže nás napadnou, tak kvůli tomu tady cvičíme,“ řekl na armádním polygonu Lukašenko. Uvedl tak, že válka v zemi nebude, pokud nebude země napadena cizími jednotkami.

„Generál (Viktor) Chrenin přesně a správně řekl, že nebude žádná válka. Pokud s námi chcete bojovat a vstoupíte na naše území, pak vám říkám, že do války půjdeme. Ale co jiného můžeme dělat, když chceme chránit svou zemi, své děti,“ dodal.

Mobilizace nebude, uklidňuje Bělorusko vystrašené obyvatele

Evropa

Spekulace, že by se běloruští vojáci zapojili do války, se na Ukrajině rozšířily poté, co se Lukašenko a ruský prezident Vladimir Putin dohodli, že vytvoří společné „regionální uskupení sil“.

V Bělorusku tak bude dislokováno 9000 ruských vojáků s dalšími 170 tanky a 200 obrněnými vozidly.

Lukašenko ustupuje Putinovu tlaku

Evropa

Už tento týden běloruské vedení ubezpečovalo, že se neplánuje žádná mobilizace, i když země vyzývá rezervisty, aby se dostavili na vojenskou správu. Důvodem prý má být jen aktualizace údajů o nich a o jejich zdravotním stavu, aby bylo zřejmé, zda jsou ještě služby schopni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám