Hlavní obsah

Mobilizace nebude, uklidňuje Bělorusko vystrašené obyvatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Bělorusko ve středu oznámilo, že neplánuje žádnou mobilizaci, i když si vojenské úřady předvolávají obyvatele. Podle úterního vyjádření běloruské Bezpečnostní rady není potřeba, bezpečnost obyvatel zajistí stávající orgány. Rada reagovala na obavy obyvatel, že by mohli být povoláni.

Foto: ČTK/AP

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko při rusko-běloruských manévrech v půlce února před invazí Ruska na Ukrajinu

Článek

„Vojenská registrace a povolávání jsou zcela rutinní a očekává se, že budou ukončeny do konce roku,“ uvedlo ministerstvo obrany. Cílem je podle jeho vyjádření prověřit platnost uvedených údajů na vojenských správách a ověřit, zda evidovaní jsou schopni vojenské služby.

Státní tajemník Bezpečnostní rady Běloruska Alexandr Volfovič při setkání se zaměstnanci podniku Gefets Technika v Brestu podle státní tiskové agentury Belta řekl, že není důvod k obavám, i když mezinárodněpolitická situace není dobrá.

„Situace je komplikovaná a skutečně napjatá. Západ obviňuje Bělorusko, že se pokouší zapojit do vojenského konfliktu. Západ se snaží militarizovat, pořádá obrovské množství vojenských cvičení a kritizuje nás za určitou agresi,“ řekl Volfovič a hned se jal uklidňovat lidi: „Bělorusko ale neplánuje ani navýšení cvičení, vše probíhá podle plánu. Neměla by propuknout panika. Každý by měl pokračovat ve své práci. Nebyla plánována žádná mobilizace. Neplánuje se ani to, že by naše země zahájila bojové operace. To nepotřebujeme.“

Volfovič ovšem dodal, že vše záleží na vývoji situace, a „pokud nějaké bláznivé hlavy na jihu (myšleno n Ukrajině) překročí jejich hranice, pak celý národ zmobilizuje a povstane, aby bránil svou zemi“.

Uklidňování obyvatel

Vysocí běloruští představitelé mají podle agentury Belta nyní za úkol setkávat se s pracovními kolektivy po celé zemi, aby zvýšili povědomí obyvatel o vojenskopolitické situaci v zemi i v zahraničí. Ve skutečnosti jde o uklidnění obyvatel.

V zemi se minulý týden objevily zprávy, že už probíhá tajná mobilizace. Napsal to opoziční list Naša Niva, podle něhož se za záminku použil záměr prověřit bojeschopnost běloruských sil.

V Bělorusku začala tajná mobilizace, tvrdí opoziční list

Evropa

Na konci první říjnové dekády běloruská tisková agentura Belta informovala o tom, že se běloruský prezident Alexandr Lukašenko a jeho ruský protějšek Vladimir Putin dohodli na nasazení společné regionální skupiny vojáků. Zřejmě by měla působit u hranic s Ukrajinou.

Rusko-běloruská přetahovaná

Lukašenko je silně závislý na Moskvě a musí se snažit vycházet jí maximálně vstříc. Umožnil ruským jednotkám použít Bělorusko pro útok na Ukrajinu a vypalovat z běloruského území rakety nebo vypouštět drony.

Putin by ale chtěl, aby se Bělorusko zapojilo do války na Ukrajině i aktivně, protože by mohl invazi prezentovat jako kolektivní zásah, a ne jako akci jedné země. Lukašenko se však tomu všemi způsoby brání, neboť mu je jasné, že Bělorusové by do války proti Ukrajincům jít nechtěli a takovýto konflikt by mohl znamenat jeho definitivní konec.

Přetahovaná o zapojení Běloruska do války vede ke spekulacím, že se běloruské jednotky už chystají bojovat na Ukrajině, a jejich následnému dementování za strany Minsku. Pravděpodobnost nasazení taky snižuje fakt, že se z běloruských vojenských skladů a arzenálů odvážejí zbraně do Ruska.

Rusko odváží zbraně z běloruských skladů. Snižuje to riziko přímého zapojení Běloruska do bojů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám