Hlavní obsah

Generál Šedivý: Rusko Ukrajince podcenilo a teď dostává docela solidní výprask

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 24. března uplynul měsíc od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Její konec je i kvůli několika bezvýsledným mírovým jednáním v nedohlednu. Má Ukrajina šanci válku vyhrát? A jaká je nyní ruská taktika útoku? Na tyto otázky odpovídal redaktorovi zahraniční rubriky serveru Novinky.cz Michalu Sobotkovi bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý.

Nový díl podcastu Zbytečná válkaVideo: Novinky

 
Článek

Ukrajinská armáda se s materiální pomocí ze Západu už měsíc brání ruské agresi. Ruští vojáci postupují zemí pomalu. „Ukrajina má šanci zastavit postup ruských vojsk a vytvořit takové podmínky, za jakých by se muselo vyjednávat o dalším postupu,“ myslí si Šedivý.

Samotná vyjednávání o příměří mezi oběma stranami zatím nevedla k žádnému výsledku. Podle Šedivého protože Ukrajina i Rusko mají v očích druhého nereálné požadavky, a budou se tak muset domluvit na kompromisu.

POSLECHNĚTE SI DALŠÍ EPIZODY PODCASTU ZBYTEČNÁ VÁLKA:

Ruská strategie dobývání Ukrajiny se nicméně změnila. „Rusové se spletli a přestali s aktivními útoky po obvodu Ukrajiny. Rozmístění vojsk bylo pro centrální útok nevýhodné, přesto se do něj pustili. Zdá se, že teď Rusko potlačilo svůj hlavní směr, kterým byl Kyjev, a soustředí se více na jih země, aby Ukrajinu izolovali od Černého moře a mohli dále pronikat do týlu země,“ dodává Šedivý.

Rusové mají představu, že není nad jejich vojenské umění, a teď dostávají docela solidní výprask
generál Jiří Šedivý

Na pomalejším útoku Ruska se částečně projevila také špatná morálka vojáků. Rusko podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR podcenilo Ukrajince a jejich národního ducha, stejně tak kvalitu ukrajinské armády. Špatné vyhodnocení situace se pak podepsalo na nesprávné taktice úvodních bojů.

Na mírovou misi OSN je brzy

„Morálka, se kterou bojují Ukrajinci, je natolik vysoká, že převyšuje morálku ruských vojáků,“ říká Šedivý. Neobvyklá je podle něj také ztráta několika generálů (podle oficiálních zdrojů jich bylo nejméně pět, Ukrajina hovoří dokonce o vyšším počtu).

Městská válka se nedá dělat v rukavičkách. Nenávidět začnete i civilisty

Válka na Ukrajině

Šedivého také překvapil počet tanků, které Rusko na Ukrajině ztrácí. Sovětská „škola tanků“ je podle něj špatná. Problémy jí dělají především protitankové střely Javelin, které prostřelí pancíř na ruských tancích. „O Javelinech na Ukrajině věděli, a přesto neudělali opatření. Mají představu, že není nad jejich vojenské umění, a teď dostávají docela solidní výprask,“ tvrdí Šedivý.

Na jednání o vyslání mírové mise OSN na Ukrajinu je podle něj brzy. S takovou misí by navíc musely souhlasit obě strany, jinak by se nejednalo o mírovou misi (peacekeeping), ale o misi vymáhání míru (peace enforcement). „To je de facto válka. O mírové misi se může začít debatovat v okamžiku, kdy ani jedna strana nebude mít sílu pokračovat dál, nebo budou ve fázi, kdy budou reálně vyjednávat o příměří,“ dodává.

Celý podcast s někdejším náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky Jiřím Šedivým si můžete poslechnout v připojeném podcastu nebo na videozáznamu celého rozhovoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám