Hlavní obsah

Dejme Ukrajině ty správné zbraně. Zásah Krymu by byl oprávněný, uvedl republikánský poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Republikánská strana i po ovládnutí Sněmovny reprezentantů podpoří další finanční pomoc Ukrajině. Chce ale zajistit, že taková podpora půjde tam, kam má. Televizi ABC to sdělili dva přední republikánští zákonodárci, kteří stanou v čele zahraničního výboru. Předvolební spekulace o omezení podpory se tak zřejmě nenaplní.

Foto: Profimedia.cz

Republikánský poslanec Michael McCaul

Článek

Poslanci Michael McCaul a Mike Turner v nedělním televizním vysílání zdůraznili, že nastupující republikánská většina ve Sněmovně reprezentantů bude i nadále podporovat financování a vyzbrojování Ukrajiny ve válce proti Rusku.

Dvojice republikánů, kteří zřejmě povedou sněmovní zahraniční výbor, uvedla, že Ukrajina může zvítězit, pokud se jí dostane dostatečné pomoci.

Opozice ze strany některých svých extrémističtějších kolegů, kteří hlasitě avizovali, že se postaví proti budoucím balíčkům pomoci, se neobávají. „Myslím, že většina na obou stranách toto úsilí podporuje,“ řekl McCaul.

Rozhodnuto. Sněmovnu reprezentantů ovládli republikáni

Zahraniční

„V Kongresu má každý svůj hlas. A faktem je, že hodláme zajistit větší dohled, transparentnost a odpovědnost. Nebudeme vypisovat bianko šek,“ připomněl McCaul předvolební slova šéfa republikánských poslanců ve Sněmovně reprezentantů Kevina McCarthyho.

Protivzdušná obrana

Oba zpovídaní poslanci kritizovali skutečnost, že pouze zlomek ze 40 miliard dolarů pomoci, kterou v květnu schválila Sněmovna reprezentantů vedená Demokratickou stranou, šel přímo do zbrojení Ukrajiny. Zbytek šel na dlouhodobou pomoc pro obnovu země.

„Snižuje to naši vůli pomáhat ukrajinskému lidu v boji? Ne, ale budeme to dělat zodpovědně,“ řekl McCaul. V opačném případě by podle něj mohly autoritářské země jako Čína a Írán získat díky úspěchu Ruska odvahu.

Kreml má potíž s Kazachy. Kvůli propagandě

Zahraniční

Nejvyšší prioritou je podle republikánských zákonodárců poskytnutí adekvátních systémů protivzdušné obrany Ukrajině. Administrativa prezidenta Joea Bidena byla podle nich v tomto ohledu pomalá.

McCaul navíc otevřeně hovořil o možnosti dodání munice dlouhého doletu, kterou by Ukrajinci mohli ostřelovat třeba i ruské pozice na anektovaném poloostrově Krym. „Krym není podle mezinárodního práva součástí Ruska. Takže pokud mohou zasáhnout Krym, myslím, že to je oprávněné.“

Ukrajinská média připomínají také vyjádření republikánského senátora Jima Rishe z minulého týdne, který rovněž ubezpečoval, že omezení podpory Ukrajině ze strany Američanů nehrozí, byť se tak z vyjádření části jeho spolustraníků může zdát.

Lipavský: Neočekávám, že se po volbách přístup USA k Ukrajině změní

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám