Hlavní obsah

Lipavský: Neočekávám, že se po volbách přístup USA k Ukrajině změní

Ministr zahraničí Jan Lipavský pro Novinky uvedl, že neočekává změnu přístupu USA k ruské invazi po kongresových volbách. Nekoná se velká republikánská vlna, a oba tábory proto budou vyrovnanější, než se předpokládalo, řekl Lipavský. Republikáni podle něj navíc jasně deklarovali, že by Ukrajinu nadále podporovali, ač se diskutovalo o změně ve financování pomoci pro napadenou zemi.

Foto: Daniel Drake, Novinky

Český ministr zahraničí Jan Lipavský

Článek

„Víme, že se nekoná očekávaná republikánská vlna, která měla získat většinu v obou komorách,“ komentoval pro Novinky průběžné výsledky kongresových voleb (tzv. midterms) Lipavský.

I když nejsou ještě k dispozici konečné výsledky, oba tábory budou vyrovnanější, než byly odhady, dodal Lipavský.

Volby v USA: Republikánská tsunami se nekoná

Volby USA

„Na druhou stranu i Republikánská strana dopředu opakovaně deklarovala, že se zásadním způsobem nepromění pozice Spojených států vůči Rusku a vůči Ukrajině. I když zaznívaly různé spekulace o financování a podobně,“ vysvětlil.

Někteří republikánští kandidáti naznačovali omezení finanční pomoci Ukrajině v případě, že by Kongres po volbách ovládli. Kongresmanka Marjorie Taylor Greenová se na nedávném volebním mítinku nechala slyšet, že v republikánském Kongresu nepůjdou na Ukrajinu žádné další peníze.

Greenová ale patří ke křídlu Trumpových skalních příznivců a její krajní postoje širší republikánské vedení nezastává. Přesto je ale možné, že by finanční pomoc Ukrajině republikáni alespoň omezili, když ne zcela zastavili.

Republikánští kandidáti se zaštítili Trumpem. Ne vždy jim to pomohlo

Volby USA

„Takže v tomto směru se domnívám, že podobně jako když se vyměnila vláda ve Velké Británii, tak i volby ve Spojených státech nepřinesou zásadní překreslení geopolitické mapy a vztahů,“ řekl Lipavský.

Krátce po středečním poledni ještě stále není jasné, jak „midterms“ dopadly, neboť se čeká na sečtení výsledků v několika státech.

Ve Sněmovně reprezentantů, jež v minulosti balíky pomoci Ukrajině schvalovala a část republikánů tam hlasovala proti, má podle projekcí zvítězit právě opoziční strana. Souboj v Senátu je ale těsný a demokraté ještě mají šanci v něm většinu udržet.

Peskov: Vztahy s USA zůstanou špatné. Volby na tom nic nezmění

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám