Hlavní obsah

Byli tam šílenci, kteří rádi zabíjeli, popisuje ruský voják řádění v Buči

Byli tam šílenci, kteří rádi vraždili, vypráví Nikita Chibrin o členech nechvalně známé 64. motorizované střelecké brigády, která je obviňována z válečných zločinů během ruské ofenzivy v Buči a dalších městech na severu Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Ruský dezertér Nikita Chibrin

Článek

Chibrin letos v září dezertoval. Přes Bělorusko a Kazachstán se dostal do Evropy. Nyní v rozhovoru pro televizní stanici CNN popisuje, co zažil během svého nasazení.

Vzpomíná například na to, jak viděl své dva kamarády utíkat poté, co měli znásilnit matku a její dceru. Jejich velitelé jen pokrčili rameny, když se o znásilnění dozvěděli. Ačkoliv byli oba násilníci zbiti, jiný trest je nestihl, uvedl Chibrin. „Nikdy za to nebyli uvězněni. Jednoduše se to všechno svalilo na válku,“ řekl.

Jeho jednotka dostala přímý rozkaz zabít každého, kdo by prozradil nějaké informace o poloze jednotky. „Kdo by měl telefon v ruce, směli jsme ho zastřelit,“ popsal Chibrin.

Nemá pochyby o tom, že někteří jeho kolegové byli ochotni zabíjet neozbrojené civilisty. „Jsou to šílenci, kteří rádi zabíjejí lidi. Objevili se tam takoví maniaci,“ vylíčil Chibrin.

Rusové rozjeli na Ukrajině operaci Demoralizace

Válka na Ukrajině

Z jeho vojenských materiálů, které předložil CNN, vyplývá, že mu velel „řezník z Buči“ podplukovník Azatbek Omurbekov. V Evropské unii a Velké Británii se dostal na seznam sankcionovaných osob. Spojené státy daly dokonce na sankční seznam celou 64. motorizovanou střeleckou brigádu.

Chibrin je podle svých slov připraven svědčit proti své jednotce před mezinárodním trestním tribunálem. Tvrdí, že se sám žádné trestné činnosti nedopustil. Neviděl žádné vraždy, ale útěky násilníků a další zločiny. Jeho nadřízení na válečné zločiny pouze reagovali lhostejně.

Sklep pro odmítače. Ruskému vojákovi vyhrožovali pohřbením zaživa

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám