Hlavní obsah

Arestovyč: Ruští vojáci si už před útokem rezervovali restaurace v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V předvečer invaze na Ukrajinu obdržely některé kyjevské restaurace neobvyklé žádosti o rezervaci. Volali ruští vojáci, požadovali stoly na víkend. Tak moc jistí si byli rychlým zabráním hlavního města, řekl v rozhovoru s ruskou novinářskou Julií Latyninovou poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč, informovala ukrajinská média. Jeho tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní poradce Oleksij Arestovyč

Článek

„Volali a říkali: rezervujte nám stůl, přijedeme s celou Uljanovskou brigádou,“ cituje Arestovyče server Obozrevatel. „A kde je teď ta Uljanovská brigáda?“ ptal se ironicky jeden z hlavních bezpečnostních poradců.

Zda je o autentický příběh, nebo ho Arestovyč poněkud přikrášlil, nelze zjistit.

Chystá si Rusko půdu pro taktický jaderný útok? Začínám se toho trošku bát, říká expert

Evropa

Pravdou ovšem je, že původní scénář ruské ofenzívy počítal se zabráním Kyjeva do dvou až tří dnů. O rychlém pádu hlavního města hovořily i informace amerických tajných služeb. To se na konec nestalo ani po dvou měsících a ruská armáda se od Kyjeva stáhla.

Ukrajinští vojáci podle Arestovyče našli u zabitých ruských velitelů podrobné plány. V jednom z dokumentů stálo, že mají Rusové do 12 hodin od zahájení „speciální operace“ rozmístit hlídky u Parlamentu, Národní banky a před prezidentskou kanceláří.

Americký ministr obrany: Chceme vidět Rusko oslabené

Evropa

Druhá vlna měla dorazit do kyjevské čtvrti Pečerskyj a obsadit tamní náměstí Slávy. Představa byla prý taková, že by tam pak mohly přistávat vrtulníky.

„Vtip je v tom, že si to vážně mysleli, vážně to naplánovali. Tohle ukazuje, jak moc byli ve skutečnosti odpojeni od reality. (...) Někdo vytvořil naprosto falešný obraz, který posloužil nejen jako podklad pro tuto ‚operaci‘, ale jako i základ pro vojenskou konstrukci,“ myslí si Arestovyč.

„Vždyť s touhle armádou chtěli porazit NATO, o Ukrajině ani nemluvě,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám