Hlavní obsah

Platby UNRWA jsou výpalné teroristům, kteří nenávidí ty, co jim posílají peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Riziko rozšíření bojů na Blízkém východě se po zabití tří amerických vojáků na základně v Jordánsku opět zvětšilo. Ukazuje to snahy Íránu zvyšovat napětí, shodli se v podcastu Zbytečná válka redaktor Alex Švamberk s bezpečnostním analytikem Milanem Mikuleckým. Velkou pozornost v posledních dnech vyvolává skandál úřadu OSN pro palestinské uprchlíky, který dlouhodobě zaměstnával teroristy. Své platby pozastavily nejen USA, ale i neutrální Rakousko a Švýcarsko.

Zbytečná válka: Milan Mikulecký Video: Novinky

 
Článek

„Je to něco, o čem Izrael mluví celou řadu let. Celý svět to nechtěl slyšet,“ komentoval kauzu Mikulecký a zmínil, že americký prezident Donald Trump zastavil financování UNRWA již v roce 2018 právě kvůli podpoře teroristů a korupci uvnitř této organizace. Administrativa Joea Bidena tyto platby v roce 2021 opět obnovila, podle Mikuleckého pod tlakem levicové části Demokratické strany.

Mikulecký také připomněl, že Palestinci jsou jediný národ, který má svůj vlastní úřad pro uprchlíky. „Nechápu drzost, s jakou Palestinci a jejich podporovatelé neustále nárokují podporu po zbytku světa, když jasně vidíme, jak pomoc jejich představitelé rozkrádají. A nebudeme se bavit jenom o Hamásu, můžeme se bavit stejně tak o Fatahu, který rozkrádal veškerou pomoc, takže když Jásir Arafat zemřel, tak jeho rodina z těchto prostředků bude žít v nepředstavitelném luxusu ještě několik dalších generací v Paříži.“

Studentský výměnný program se svázanou rukojmí. Izraelci si nekompromisně utahují z agentury OSN

Blízký a Střední východ

Švamberk v podcastu mluvil o nutnosti restrukturalizace agentury, protože teroristy musel někdo přijmout. Mikulecký připomněl, že někteří lidé působící v UNRWA, u nichž se prokázala vazba na palestinské teroristické organizace, byli zaměstnáni jako učitelé. Pak se nelze divit, že dorůstají i za naše peníze další a další generace Palestinců, kteří vnímají Izrael jako nepřítele, řekl analytik: „Odmalička jim to tlačí do hlavy, takže je pro ně každý Žid jen někdo, koho je třeba zabít. Pak se nemůžeme divit výsledku, který jsme viděli 7. října.“

Jak je nákladný ´úřad UNRWA, ukazuje srovnání s úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). UNRWA se stará o cca 5,9 milionu lidí. UNHCR poskytuje pomoc všem ostatním. Celkem bylo v půlce loňského roku evidováno 110 milionů uprchlíků, přičemž 36 milionů je jich pod mandátem UNHCR. UNRWA má přitom 30 000 zaměstnanců, z toho 7000 v Gaze, a UNHCR celkem 19 000. Náklady na jednoho uprchlíka vycházejí v UNRWA na 495 dolarů a v UNHCR něco přes sto.
Zdroje Medium
Zdroje UNHCR

Mikulecký připomněl, že zaměstnanci UNRWA mají vysoké příjmy: „Průměrný plat zaměstnancům této agentury jim může závidět celá řada lidí v České republice. A to nemluvím o tom, že životní náklady v oblasti jsou mnohonásobně nižší než v ČR. Celá tato organizace by stála za důkladnou kontrolu.“ Nakonec i on dospěl k jednoznačnému názoru, co s UNRWA: „Mám pocit, že jediné řešení je organizaci rozpustit a celou postavit na nových základech.“

KOMENTÁŘ: Kontrola OSN fatálně selhala, nemůže chtít peníze na pomoc Pásmu Gazy – Alex Švamberk

Komentáře

Peníze dávají ti, které Palestinci nejvíc nenávidí

Mikulecký také upozornil, kdo hlavně úřadu poskytuje prostředky: „Když se podíváte na žebříček největších přispěvatelů, tak to jsou země, které Palestinci nenávidí.“ Nejvíc poskytují Spojené státy. „Naopak země z Blízkého východu, které jsou velice bohaté, včetně zemí, které Palestincům přispívají nemalými částkami na zbraně, UNRWA nepřispívají,“ dodal analytik. Podle něj nemá Evropa ani Západ žádnou, natož morální povinnost financovat Palestince, zvlášť s ohledem na to, že jejich vládci jsou dolaroví miliardáři, takže by člověk očekával, že se rozdělí se svými bratry a sestrami.

Mikulecký a Švamberk také komentovali výrok Mezinárodního soudního dvora v Haagu, který nevydal předběžné opatření vyzývající Izrael k přerušení operace v Pásmu Gazy, ale jen ho vyzval, aby bránil případné genocidě. „Čtení výroku začalo třicetiminutovou naprosto nesmyslnou přednáškou, kde se míchala jablka s hruškami. Až potom došlo k samotnému právnímu posouzení, které vyšlo ve finále pro Izrael poměrně dobře, ale celá řada médií převzala pouze něco z úvodní ,omáčky‘ a tam si z toho mohl každý skutečně vybrat to, co chtěl, podle toho, které straně fandí nebo nefandí,“ uvedl Mikulecký.

Soud v Haagu nařídil Izraeli: Udělejte vše, abyste zabránili genocidě v Gaze

Evropa

Konfliktů v oblasti přibývá

Oba se pak věnovali tomu, jak se konflikt rozšiřuje po celém Blízkém východu, když jsou izraelské civilní cíle i nadále ostřelovány jak z Gazy, tak z Libanonu (teroristy z Hizballáhu), na lodě v Rudém moři útočí šíitští Húsíové a naposledy šíitské milice zabily tři americké vojáky.

„Útok na Američany v Jordánsku je poměrně neobvyklý. Už jsme si zvykli na útoky na americké vojáky, kteří působí v Iráku na základě pozvání legitimní irácké vlády. Asistují tam při boji s Islámským státem, který zdaleka neskončil a začíná v Iráku opět posilovat. Ale útok na jordánském území je překvapením. Myslím si, že i tyto skupiny zpětně poznaly, že trochu přestřelily. Proto vydaly v úterý poměrně silné prohlášení, že přerušují veškeré útoky na Američany,“ řekl Mikulecký. Podle něj však přijde odveta: „Myslím si, že americká reakce bude muset přijít. Jsou tam tři mrtví Američani, množství těžce zraněných, a protože se blíží volby a Joe Biden dostává údery zprava, zleva, že není schopen ochránit Američany, tak reakce bude tentokrát silná.“

Strach z amerického trestu: Írán ví, že to jeho spojenci přehnali

Blízký a Střední východ

Upozornil ale, že k útokům přispěli svým způsobem Američané sami: „Sklízíme opravdu trpké plody vlády Baracka Obamy a jeho ministryně zahraničí Hillary Clintonové, kterým se podařilo v rámci arabského jara rozbít Blízký východ, a díky svojí naivitě umožnili Íránu získat zpět 150 miliard dolarů, které měl zadržované v rámci sankcí. Írán je obratem použil k tomu, aby rozpoutal celou řadu zástupných válek na Blízkém východě.“

Na Blízkém východě stále platí respekt k síle

Sám Mikulecký předpokládá, že stávající útoky, které USA a Velká Británie podnikají na Húsíe, výsledek nepřinesou. „Bohužel, válka proti Húsíům a proti Íráncům, kteří reálně ovládají pokročilé zbrojní systémy, s nimiž útočí na lodě, není vedená jako skutečná válka. Je to zase ukázka naší stupidity, nás jako Západu. Po prvních útocích se objevily komentáře, jak to, že jsou tak málo účinné? Ono je to tak, že Američané, než zaútočí, tak Húsíe dopředu varují, tak aby nedocházelo ke ztrátám na životech. Takto se nedá vyhrát žádná válka. Když budu citovat klasika, generála amerického letectva Curtise LeMaye, tak řešením je ,vybombardovat je do doby kamenné‘. To je něco, čemu bojůvky na Blízkém východě stále ještě rozumí velice dobře.“

Švamberk zmínil, že zbraně použité k ničení íránských střel jsou dražší než samotné střely. „A přitom neoslabujeme nepřítele, protože jeho živá síla zůstává nedotčená a z Íránu nebo ze Severní Koreje doputují další levné zbraně, kterými působí násobně větší škody nám,“ dodal analytik.

Ruská ofenziva na Ukrajině

Na závěr se oba věnovali bojům na Ukrajině. „V tuhle chvíli začíná být znát převaha Rusů na bojišti, pokud jde o počty živé síly a materiálu. Projevily se dodávky munice ze Severní Koreje. Situace Ukrajiny není růžová. Zásadní ale je, že byť Rusové masivně útočí, tak se Ukrajincům daří držet linie. V tuto chvíli jsme svědky ruské protiofenzivy, i když jí nikdo tak neříká, a musíme počkat, až se vyčerpá a jestli budou Ukrajinci připraveni toho využít. Bylo by namístě, aby tady zabrala trochu Evropa, protože čím dál udržíme Rusa od našich hranic, tím víc budeme v bezpečí, tím víc my budeme mít času zmodernizovat naše armády a připravit je,“ uvedl Mikulecký.

„Nevěřím tomu, že Rus by měl po případném úspěchu na Ukrajině tendenci se chtít zastavit, a Rusové nám to i otevřeně říkají,“ uzavřel téma.

Upozornění: Pokud vás zajímají další podrobnosti a další souvislosti, pusťte si podcast, tento článek z něj pouze čerpá a nemůže postihnout vše, co v něm bylo řečeno.

Nepravidelný podcast, který nabízí nejrůznější pohledy na válečný konflikt na Ukrajině a další současné konflikty. Debaty redaktorů zahraniční sekce Novinky.cz a vybraných expertů naladíte také na Spotify, Apple Podcasts nebo platformě Podcasty.cz.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Svět se po skandálu pracovníků - teroristů OSN obrací k Palestině zády

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám