Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kontrola OSN fatálně selhala, nemůže chtít peníze na pomoc Pásmu Gazy – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSN propustila devět zaměstnanců Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), kteří jsou podezřelí, že se zapojili do útoku Hamásu na Izrael. Rychlá reakce úřadu ukazuje, že izraelská obvinění nebyla nepodložená. Mělo by tím skončit věčné přivírání očí nad tím, že pomoc poskytovanou Palestincům v Gaze používá Hamás pro své potřeby.

Foto: Novinky

Alex Švamberk

Článek

Že část humanitární pomoci končí v rukou radikálních nebo teroristických či zločineckých skupin, které ovládají danou oblast, je známo dlouho. Jejich představitelé si nechávají platit za to, že umožní dodávky potřebným, nebo si z nich část odebírají.

Slovo desátek jsem nepoužil, protože je to často mnohem víc. Dělo se tomu tak v Afghánistánu, kde z toho tyl Tálibán, v Sýrii a děje se to v mnoha afrických zemích zmítaných konflikty.

Přesto se nad tím zavírají oči, i když to přesahuje meze, což je případ Pásma Gazy. Dávno se vědělo, že dodaný cement se používá nejen na výstavbu luxusních sídel vůdců Hamásu – což se děje bohužel všude, kde se pomáhá –, ale také na budování podzemních tunelů sloužících jako továrny na zbraně nebo jejich sklady či velitelská stanoviště.

Teroristům se hodila i dusíkatá hnojiva, z nichž se vyráběly nálože. O tom, kde končila pomoc, jasně svědčily lékárničky se znakem Dětského fondu OSN, které se našly v autě použitém Hamásem při teroristickém útoku na Izrael ze 7. října.

Nelze však dodávat pomoc, nad jejímž využitím není kontrola, nelze nechat učit palestinské děti nenávisti k Židům s využitím pomoci dodávané mezinárodním společenstvím, což se v EU vědělo, a přesto EU dál posílala prostředky UNRWA, aniž by využití peněz kontrolovala.

Naprosto nepřijatelné pak je, aby nad tím sami zaměstnanci OSN zavírali oči a ještě se aktivně se zapojovali do teroristických aktivit.

Je pochopitelné, že Spojené státy a Německo i další země s okamžitou platností přerušily pomoc poskytovanou UNRWA.

Generální tajemník OSN António Guterres hned vyzval státy, které přerušily pomoc, aby dál pomáhaly, protože to Palestinci v Pásmu Gazy potřebují.

Zdůrazňuje, že zmínění zaměstnanci OSN budou čelit trestnímu stíhání, ale to nestačí. Říká, že v organizaci jsou desetitisíce lidí, kteří pomáhají v obtížných podmínkách, a ti by neměli doplácet na to, co dělali jejich kolegové.

Nelze však zapomínat, že propuštěné zaměstnance někdo přijímal, a zřetelně mu uniklo, o koho jde, pokud nad tím úmyslně nepřivřel oči.

Je docela pravděpodobné, že jde o špičku ledovce a příznivců Hamásu nebo lidí přímo spojených s Hamásem bude v UNRWA více. Dokud nebude jasné, že se úřad od těchto lidí očistil, nemůže čekat dary.

Guterres by místo apelů měl zaměstnance nechat pořádně prověřit, a pokud má pocit, že je potřeba hned další pomoc, musí to udělat rychle. Pokud se OSN v tomto případě sama rychle neočistí, ztratí další část beztak slábnoucí věrohodnosti.

EU by se nyní měla konečně zamyslet, komu a přes koho poskytovat peníze. Že ji Hamás zneužívá, se ví dlouho.

Izrael celkem pochopitelně volá, aby UNRWA nemohla po skončení konfliktu působit v Pásmu Gazy, protože slouží jako prodloužená ruka Hamásu, která mu zajišťuje část zdrojů. Ono je docela zvláštní, že Palestinci mají jako jediní samostatný úřad OSN pro své uprchlíky.

I děti palestinských uprchlíků už narozené v cizině mají status uprchlíka. Když izraelský ministr zahraničí Israel Katz tvrdí, že UNRWA nepředstavuje řešení a udržuje navěky živou otázku palestinských uprchlíků, není daleko od pravdy.

Totéž říkal už v roce 2018 švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis, když v té době USA osekaly finanční podporu UNRWA.

Hnutí Hamás přitom tento týden utrpělo už jednou velkou porážku – v Haagu u Mezinárodního soudního dvora (ICJ). Jihoafrická republika u něj přednesla obvinění, že se Izrael dopouští v Pásmu Gazy genocidy.

O tom soud ještě nerozhodl, ale v předběžném opatření nařídil Izraeli, aby „přijal veškeré kroky, které zabrání genocidě a zlepší humanitární situaci v Pásmu Gazy“. To sice Jihoafrická republika označila za „rozhodující vítězství“, ale pravdou je opak.

Hamás nedosáhl toho, aby soud vydal rozhodnutí, že Izrael musí okamžitě ukončit všechny vojenské operace v Pásmu Gazy. Navíc byl vyzván, aby okamžitě propustil zbylá rukojmí.

Asi nebude náhodou, že se o víkendu objevila zpráva listu The New York Times, že se blíží uzavření další dohody o příměří, nyní dvouměsíční, kdy by byla propuštěna zbylá rukojmí výměnou za vězněné Palestince.

Reklama

Výběr článků

Načítám