Hlavní obsah

Soud v Haagu nařídil Izraeli: Udělejte vše, abyste zabránili genocidě v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu (ICJ) v pátek předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby učinil veškeré kroky k zabránění genocidy a aby zlepšil humanitární situaci v Gaze. Soudkyně Joan Donoghueová navíc uvedla, že některá tvrzení Jihoafrické republiky, která koncem prosince podala žádost o zahájení řízení se státem Izrael, jsou „věrohodná“. ICJ dále uvedl, že existuje vážné riziko, že se situace v Gaze dále zhoršuje a že je kvůli tomu nutné zavést předběžná opatření.

Foto: Profimedia.cz

Soudkyně Joan Donoghueová při pátečním rozhodnutí

Článek

Donoghueová uvedla, že se soud domnívá, že se katastrofální humanitární situace v Pásmu Gazy může ještě zhoršit předtím, než soud vůbec vynese konečné rozhodnutí.

„Soud se domnívá, že existuje reálné a bezprostřední riziko, že než soud vydá konečné rozhodnutí, bude způsobena nenapravitelná újma na právech, která soud shledal jako hodnověrná,“ dodala s tím, že civilisté v Gaze zůstávají „mimořádně zranitelní“.

„Přinejmenším některá z předběžných opatření, o která Jihoafrická republika žádá, mají za cíl zachovat věrohodná práva (Palestinců), která v tomto případě uplatňuje na základě Úmluvy o genocidě, konkrétně právo Palestinců v Gaze na ochranu před akty genocidy a souvisejícími zakázanými činy uvedenými v článku tři a právo Jihoafrické republiky usilovat o to, aby Izrael dodržoval své závazky podle úmluvy,“ uvedla dále v rozhodnutí soudu Donoghueová.

Izrael v Haagu odmítl obvinění z genocidy. A připomněl holokaust

Svět

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podle listu The Times of Israel (TOI) nařídil členům svého kabinetu, aby se zdrželi reakce na předběžné rozhodnutí ICC. Uvedl navíc, že se Izrael i nadále bude bránit v souladu s mezinárodním právem jako doposud.

Válečné operace nezastavil

Vydané opatření nesplnilo přání Jihoafrické republiky, která si od podaného podnětu slibovala nařízení zastavit válečné operace Izraele v Pásmu Gazy.

Netanjahu podle nejstaršího izraelského deníku Ha'arec prohlásil, že rozhodnutí ICJ „správně odmítlo pobuřující požadavek“ Jihoafrické republiky upřít Izraeli právo na základní sebeobranu, na kterou má jako stát nárok.

Podle něj samotné tvrzení, že „Izrael páchá genocidu na Palestincích, je nejen nepravdivé, ale i pobuřující“. Ochotu soudu o něm vůbec jednat izraelský premiér označil za „ostudnou“.

Jihoafrická republika v podnětu obvinila stát Izrael ze státem vedené genocidy při jeho ofenzivě, kterou zahájil po útoku teroristického hnutí Hamás ze 7. října loňského roku. Při něm jeho bojovníci zavraždili více než 1200 izraelských civilistů a dalších více než 260 unesli. Přes 130 z nich stále zůstává v Gaze.

Soud dále Izrael požádal, aby ho do měsíce informoval, co učinil pro naplnění pátečního nařízení.

Agentura Reuters poznamenala, že soud v pátek nerozhodoval přímo o tom, jestli Izrael v Pásmu Gazy páchá nebo nepáchá genocidu. V úvodu zhruba 45minutového čtení rozhodnutí uvedl, že se tímto obviněním bude i nadále zabývat.

Izrael obvinění z genocidy odmítl a tvrdí, že operace v Pásmu Gazy je legitimním aktem sebeobrany. Obvinění navíc označil za nepravdivá a „hrubě zkreslená“. Tel Aviv dále uvedl, že dodržuje mezinárodní právo a že se snaží v Gaze minimalizovat ztráty na civilních životech.

Izrael zatím zneškodnil jen asi 30 procent teroristů z Hamásu, zní z americké rozvědky

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám