Hlavní obsah

Studentský výměnný program se svázanou rukojmí. Izraelci si nekompromisně utahují z agentury OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelský satirický pořad Erec Nehederet (Báječná země) si vzal do parády Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA), jehož nejméně 12 pracovníků mělo spolupracovat s teroristickým hnutím Hamás přímo na útoku na Izrael 7. října. „Jsem učitel UNRWA. Samozřejmě se ujišťuji, že třída má všechny potřebné pomůcky,“ říká například ve skeči jedna z postav, načež na stůl vyloží fixy, mazací houbu a samonabíjecí pušku AR-15.

Izraelský satirický pořad Erec NehederetVideo: Eretz Nehederet

 
Článek

Tvůrci narážejí i na to, že prostředky poslané na pomoc potřebným mohou končit v rukou teroristů.

„Jsem zaměstnancem UNRWA, samozřejmě se ujišťuji, že veškerá humanitární pomoc jde tomu, kdo ji skutečně potřebuje,“ přesvědčuje diváky další herec, zatímco s úsměvem zdraví maskovaného ozbrojence, který si odnáší jeden z vyskládaných pytlů. „To byla osmaosmdesátiletá těhotná žena. Bůh jí žehnej,“ vysvětluje divákům.

Svéráznou školní výuku v Pásmu Gazy, která se podle kritiků i ve školách dotovaných UNRWA může prolínat s nenávistnou indoktrinací proti Izraeli, ukazuje další video.

„Učím historii, biologii a angličtinu,“ říká další herec, který na stůl ve třídě postupně vyskládá tři výtisky nechvalně proslulého spisu Mein Kampf (Můj boj) nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Poslední z knih je však v anglickém překladu.

Svět se po skandálu pracovníků - teroristů OSN obrací k Palestině zády

Blízký a Střední východ

„Jsem pracovník UNRWA, takže 7. října jsem si pochopitelně vzal volno. Je to národní svátek,“ hlásí další představitel s modrou přilbou a vestou agentury OSN. Na mobilním telefonu následně ukazuje autentické záběry ozbrojenců jedoucích v autě a zaměří se přitom na běžící postavu za nimi. „To jsem já,“ dodává s hrdostí.

UNRWA už devět z dvanácti zaměstnanců obviněných z podílu na loňském teroristickém útoku propustila, desátý je mrtvý a zbylé dva se pokouší identifikovat.

„Tohle je OSN, nesnažte se to pochopit“

Další část satirického skeče opět míří do školního prostředí. „Jsem učitel UNRWA, takže se samozřejmě zapojuji do studentských výměnných programů,“ říká herec, zatímco otvírá kovové dveře, za nimiž sedí spoutaná dívka. „Je z Izraele,“ dodává usmívající se muž na vysvětlenou.

Nakonec video míří i na nejvyššího představitele OSN. „Jsem generální tajemník (António) Guterres. Jsem zděšen zjištěními o UNRWA, takže si samozřejmě myslím, že bychom měli zdvojnásobit její financování. Tohle je OSN, nesnažte se to pochopit,“ tvrdí ve skeči tento činitel.

Teroristé byli podle Izraele i mezi učiteli

Izrael v minulých dnech předložil Spojeným státům důkazy o 12 pracovnících UNRWA přímo zapojených do útoku hnutí Hamás ze 7. října, kdy teroristé zavraždili přes 1200 Izraelců, převážně civilistů, a dalších více než 260 unesli. Přes 130 z nich se stále nachází v zajetí v Pásmu Gazy.

Deník The New York Times, který měl možnost do spisu nahlédnout, uvedl, že se izraelským zpravodajským důstojníkům podařilo zjistit pohyb šesti pracovníků OSN na území židovského státu 7. října na základě jejich telefonů. Další tři se jim podařilo vystopovat díky telefonickým hovorům uvnitř Gazy, během nichž podle Izraelců diskutovali o svém zapojení do útoku Hamásu.

Zbylí pracovníci měli dostávat textové zprávy, ve kterých jim velení Hamásu nařizovalo, aby se 7. října dostavili na stanoviště teroristů. Jeden z nich měl podle spisu přinést raketové granáty uložené ve svém domě.

Izraelci označili deset z těchto zaměstnanců za členy teroristického hnutí Hamás. Další měl být napojen na Palestinský islámský džihád, což je jiná teroristická skupina působící v Pásmu Gazy.

Sedm z obviněných prý bylo také učiteli ve školách UNRWA, kde vyučovali studenty například matematiku a arabštinu. Dva další pracovali ve školách v jiných funkcích. Zbývající tři byli popsáni jako úředník, sociální pracovník a vedoucí skladu.

Izrael předložil důkazy, že se zaměstnanci OSN zapojili do běsnění Hamásu

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám