Hlavní obsah

Češi uklízeli odpadky ve Střední Americe. Zaujali média i prezidenta Salvadoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alespoň trochu přispět k čistší planetě. To je jeden z cílů manželů Michaely a Jiřího Dolanových, kteří už několik let sbírají odpadky, kudy chodí. Nejinak tomu bylo při jejich 17měsíčním putování Střední Amerikou, kde se díky videím na sociálních sítích stali doslova celebritami – zaujali politiky, média, ale i místní, kteří jim v jejich snažení často pomáhali. Michaela a Jiří vyprávějí o svých zážitcích v nové epizodě podcastu Slepá mapa.

Slepá mapa – Střední AmerikaVideo: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak nápad na úklidovou iniciativu vznikl? (1:12)
  • Pomáhají s osvětou sociální sítě? (14:33)
  • Co na sběru odpadků zaujalo středoamerická média? (39:38)
  • Jak daleko mají manželé k získání Guinnessova rekordu? (48:56)

Manželé Dolanovi, kteří na sociálních sítích vystupují jako MJ Aquaholics, začali s pravidelnými úklidy před několika lety, když bydleli v Barceloně. Nelíbilo se jim, že je jejich oblíbená pláž plná odpadků, a tak vzali celou záležitost do vlastních rukou.

„V roce 2020, na Světový den oceánů, jsme se rozhodli, že půjdeme uklízet. A od té doby už nějak nedokážeme přestat,“ uvádí v podcastu Jiří Dolan. Odpadu se manželé neštítili, ale ze začátku trochu bojovali se studem a zvědavými pohledy. „Přitahujete pozornost, protože uklízíte a nemáte na sobě oranžovou vestičku. Snažím se ovšem soustředit na odpadky spíš než na lidi,“ dodává Dolan.

Na celý rozhovor se můžete podívat na videu, případně si jej pustit v audiopřehrávači v úvodu článku.

Podle Michaely Dolanové je pro oba velkou motivací, když vidí dané místo čisté. „Pak už mohu být v klidu, užívat si danou chvíli, pláž, vlny, aniž bych kolem sebe měla bordel,“ vysvětluje a dodává: „Když nacházíme třeba skleněné lahve, tak často odcházíme s 12 kilogramy odpadu.“

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Z manželů Michaely a Jiřího Dolanových se ve Střední Americe stali prakticky celebrity

Do Střední Ameriky se manželé vydali kvůli cestování a památkám, už dopředu ale věděli, že podstatnou část jejich programu bude tvořit i úklid. Míra znečištění však předčila jejich očekávání. „Tušila jsem, že situace nebude ideální, ale i tak bylo šokující vidět realitu. Lidé tam mají nepořádek i před svými domovy,“ tvrdí Michaela a Jiří dodává, že odpadky se ve Střední Americe válejí prakticky na každém metru a velkým problémem je nedostatek košů.

Pochvalné reakce i zdvižený prostředníček

Manželé postupně procestovali všechny státy Střední Ameriky a své úklidy zaznamenávali nejčastěji na sociální síť TikTok, kde se několik jejich videí stalo virálními. Díky nim pak Dolanovi získali i značnou podporu od místních, kteří je poznávali na ulicích, chtěli se s nimi fotit nebo jim rovnou pomohli. Ve svém proslovu dvojici Čechů zmiňoval také prezident Salvadoru Nayib Bukele.

KVÍZ: Peru není jen Machu Picchu. Co o jihoamerické zemi víte?

Cestování

„Na mnoha místech jsme točili videa o tom, jak je smutné, že lidé za sebou nechávají odpadky. Stěžovala jsem si,“ konstatuje Dolanová a její manžel dodává, že podobná „stěžovací“ videa diváci milují. „Jednou jsem si takhle stěžovala i na vládu Salvadoru, když jsem našla mrtvou želvu,“ vzpomíná Češka. „Jemně jsme zkritizovali prezidenta, který je absolutní modlou, a hned se na nás lidé utrhli, že nás platí opozice,“ usmívá se Dolan.

Manželé se obecně setkávali s kladnou odezvou, řada místních jim prý žehnala. Našli se však i tací, kterým nebylo příjemné, že dva cizinci poukazují na špínu. Někteří pár slovně napadli, k fyzické konfrontaci nicméně nedošlo; nejhorším projevem byl zdvižený prostředníček a pokřikování slova „gringo“, které ve španělsky mluvících zemích pejorativně označuje lidi bílé pleti, zejména Američany.

Na druhou stranu dostali Dolanovi pozvání do mnoha středoamerických televizí či rádií, kde místní novináře zajímalo, co je k úklidům vede a podobně. Padly i dotazy na nejčistší zemi Střední Ameriky, za kterou manželé označují Kostariku. „U těch ostatních je míra znečištění podobná,“ konstatují.

Český pár by se také rád dostal do Guinnessovy knihy rekordů za organizaci největšího počtu hromadných úklidů v nejvíce zemích světa. Odlehčovat planetě od odpadu chtějí proto Dolanovi i nadále, prozatím sbírají nepořádek v České republice, zejména v okolí rodného Mostu. Jejich zahraniční cesty, které absolvují nízkorozpočtově, aniž by je kdokoli sponzoroval, je pak nejspíš zavedou dále do Jižní Ameriky nebo do Asie.

Baví vás cestovatelské příběhy a rozhovory? Chtěli byste si poslechnout povídání s někým konkrétním, kdo má k cestování co říct? Své tipy můžete posílat na adresu michael.svarc@novinky.cz, do předmětu uveďte „Slepá mapa“.

Podcast Slepá mapa pravidelně přináší rozhovory o blízkých i vzdálených koutech naší planety, exotických kulturách, lokálních pamětihodnostech a jedinečných cestovatelských zážitcích. Pusťte si Slepou mapu třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám