Hlavní obsah

Prolistujte si nejdražší českou knihu na trhu. Na fotkách zachycuje Slovanskou epopej zblízka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Publikace zachycující Slovanskou epopej je k vidění v galerii v pražském Myslbeku. Dle autora Jana Williama Drnka jde o aktuálně nejdražší českou knihu na trhu. Nabízí ji za necelých 300 tisíc korun. Z limitované edice dvě stě kusů už je polovina rozebraná.

V pražském Myslbeku si můžete prolistovat aktuálně nejdražší českou knihu.Video: Novinky

 
Článek

Veřejnost má až do 31. ledna příštího roku možnost seznámit se s aktuálně nejdražší českou knihou. Její cena začíná na 280 tisíci korunách. Autor Jan William Drnek v ní na fotografiích zachytil kompletní Slovanskou epopej Alfonse Muchy.

V galerii Myslbek si ji teď můžete nejen prohlédnout, ale poprvé také volně prolistovat a pomocí lupy detailně prozkoumat.

Knižní blok s atypickými rozměry 81×61 centimetrů váží 11 kilogramů. Jeho předobrazem byl podobný zahraniční svazek zobrazující Sixtinskou kapli.

Foto: archiv J. W. Drnka

Kniha Epopej se prodává za necelých 300 tisíc korun.

Lépe než v galerii

„Chtěli jsem zachytit do knihy něco podobného i tady v Čechách. Napadlo nás, že pravděpodobně Slovanská epopej nikdy nebyla tímto způsobem pojata a zdigitalizována. A kdyby se s ní, nedej bože, něco stalo, tak nám aspoň zůstane v digitální podobě, a zároveň tu digitalizaci můžeme využít i do knížky,“ vysvětluje fotograf Drnek, jak nápad vznikl.

Foto: archiv J. W. Drnka

Práce na digitalizaci Slovanské epopeje si vyžádaly skoro dva roky.

„Chtěli jsme to pojmout takovým způsobem, aby ten, kdo si knihu bude prohlížet, viděl epopej lépe, než jak ji vidí v originále. Zní to docela drze, ale nakonec se to povedlo,“ hodnotí. Drnkovi a jeho týmu k tomu pomohly speciální techniky fotografování, svícení i tisku.

Foto: Jan Šibík

Fotograf J. W. Drnek fotil epopej na několikrát.

„Použili jsme technologii tisku, při které nejsou viditelné běžné tiskové rastry. Když se podíváte na obrazy v knize, které jsou čtyřnásobně zmenšené, a vezmete lupu, která čtyřnásobně zvětšuje, tak neuvidíte rastry, ale uvidíte krásné detaily plátna, detaily tahů štětce, všechno, i to, co je v galerii třeba pět nebo sedm metrů vysoko nad zemí,“ popisuje, v čem tkví benefit jeho reprodukce.

Práce na tom, jak dostat 650 metrů čtverečních díla do knihy, zabraly více než padesátičlennému týmu téměř dva roky.

Muchova vnučka chce rozhodnutí o epopeji nechat na nové vedení Prahy

Domácí

Zapojila se Muchova vnučka

Knihu si zájemci mohou pořídit i v kompletu s doplňkovými předměty, které mají zážitek z Muchova obrazového cyklu přiblížit na více rovinách.

Foto: archiv J. W. Drnka

Kniha se prodává v setu např. s kameny z míst dění epopeje.

„Součástí setu jsou třeba kameny z míst dějů epopeje, například z ostrova Rujána nebo hory Athos. Podobně jako Alfons Mucha jsme je také, téměř všechny, navštívili. Kromě Moskvy, která pro nás byla moc daleko,“ říká Drnek.

„Oslovili jsme také vnučku malíře Jarmilu Mucha Plockovou, která nám do setu navrhla šperk s jantarem,“ dodává.

Praha posílá Slovanskou epopej do podzemí, na nájemném může zaplatit až půl miliardy

Domácí

„O koupi nejčastěji projevují zájem dvě skupiny lidí. Tou první jsou ti, kteří se zajímají o umění a takovou věc chtějí. A potom je tu druhá, poměrně velká skupina, a to jsou investoři, kteří ji kupují jako investiční záležitost,“ přibližuje. V limitované edici vzniklo celkem 200 kusů, rozebrána je dle něj zhruba polovina.

Vedle knihy jsou v Myslbeku k vidění i reprodukce dvou obrazů z epopeje na tapetách připomínajících plátno či dřívější cestovatelské snímky fotografa J. W. Drnka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám