Hlavní obsah

Zářily ve StarDance, teď se ukazují veřejnosti. Praha hostí výstavu šatů z taneční soutěže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky šatů z taneční soutěže StarDance lze přijít od pátku 10. listopadu obdivovat do galerie v pražském Tančícím domě. Expozice nabízí ve dvou patrech téměř šedesát oděvů slavných účinkujících, jako třeba Jany Plodkové, Jiřího Dvořáka, Dany Batulkové, Ondřeje Brzobohatého či Veroniky Arichtevy, a to včetně doplňků. Na výstavu můžete nahlédnout v naší video reportáži.

Výstava Šaty, které tančí Video: Novinky

 
Článek

Na výstavě spolupracovala Galerie Tančící dům přímo s Českou televizí, a jak přiznává kurátorka Jana Emma Somerová, sehnat a připravit vše nebylo vůbec jednoduché: „Těch šatů je opravdu velmi, velmi, velmi mnoho a prostory ani kompozice nedovolují ukázat práci v širším rozsahu. I přesto jsou tady zastoupeny všechny ročníky, všech jedenáct řad této soutěže.“

„Vždycky jsou zde vidět šaty vítěze každé řady, takže každý návrhář má zastoupenou svou řadu,“ doplnila Somerová.

K vidění jsou tedy díla Kláry Nademlýnské, Taťány Kovaříkové, Hany Kopecké nebo Romana Šolce. Originály z jejich dílny na výstavu zapůjčila kostymérna České televize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výstava Šaty, které tančí

„Je tady 60 kostýmů, které se budou i vyměňovat, takže je možné i neustále vidět něco nového. Návštěvníci si navíc mohou detailně prohlédnout materiály, z čeho se to šilo, a nabízíme pohled i na to, jak se hvězdy líčí,“ doplnila kurátorka.

Vzpomínky na minulé řady i odkaz té letošní

K vidění jsou i doplňky jako rukavičky, šperky, boty i vlasové ozdoby. Kostýmy na výstavě doplní fotografie z přímých přenosů soutěže nebo audioboxy s ukázkami taneční hudby.

Maskérka hvězd ze StarDance: VIP se k nám chodí uklidnit před tancem

MFF KV

V expozici nebude chybět ani odkaz na letošní řadu soutěže. „Bude tady kostým Terezy Kostkové, ta nám půjčila asi osm šatů a jeden nebo dva tady budou z letošní dvanácté řady. Máme tady ale i obleky Marka Ebena,“ uvedla Somerová.

Návštěvníci uvidí obleky herců Romana Vojtka, Jiřího Dvořáka i hereček Jany Plodkové, Anny Polívkové nebo Kristýny Leichtové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šaty herečky Kristýny Leichtové

„Přímo tyto šaty jsou ze znělky,“ řekla Leichtová. „My jsme je měly s Annou K. Nedá se v nich ale tančit, ani chodit. Byly jsme v nich na chůdách a zavěšeny v sedácích na lanech a ve čtyřech metrech jsme takto strávily dva dny,“ vzpomněla herečka.

Na StarDance vzpomíná i jedna z prvních účastnic, herečka Jana Švandová. I ona má na výstavě svou stopu. „Já tehdy šla do neznámého. My jsme tam byli s Václavem Vydrou a říkali jsme si, do čeho lezem. Marek Eben nám tehdy říkal, že to bude slavný pořad,“ rozpovídala se. „Dnes už jsou to sportovní výkony, to bychom si my ve věku ‚middle age,‘ což je od čtyřiceti do nekonečna, nemohli dovolit,“ dodala herečka.

Šaty Vondráčkové až z polské StarDance

V expozici se nám podařilo vystavit i šaty zpěvačky Heleny Vondráčkové, ve kterých tančila v polské verzi soutěže StarDance v roce 2007,“ doplnil ředitel Galerie Tančící dům Robert Vůjtek.

Foto: Novinky

Helena Vondráčková v Polsku tančila v černých šatech (třetí zleva).

„Na tu polskou verzi StarDance velmi ráda vzpomínám. Bylo to zase něco jiného, než na co jsem byla zvyklá,“ řekla Novinkám Helena Vondráčková. V české verzi soutěže ale zatím nevystupovala.

„Trošku mě to mrzelo,“ přiznala zpěvačka. „Já jsem tam ale jednorázově vystoupila se svým tehdy novým hitem Samba. Tak jsem si tam alespoň zazpívala,“ dodala. Přiznala také, že je občasným divákem letošního ročníku a má i své favority. „Líbilo se mi, jak tančil Richard Krajčo, je šikovný. Také se mi líbila Iva Kubelková,“ dodala Vondráčková.

Galerie myslela i na malé obdivovatele StarDance a připravila pro ně několik interaktivních her. Přehlídka s názvem Šaty, které tančí, bude otevřena od 10. listopadu 2023 do 25. února 2024.

Anketa

Líbí se vám kostýmy účastníků StarDance?
Ano, velice
94,5 %
Spíše se snažím zaměřit na tanec, než na oblečení
2,4 %
Kostýmy mě nijak neoslovují
3,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 549 čtenářů.

Účastníci a StarDance 2023

Dvanáctou sérii tanečního pořadu České televize StarDance …když hvězdy tančí, která proběhla v období od 14. října do 16. prosince 2023, vyhrál taneční pár ve složení Darija Pavlovičová a Dominik Vodička. Kdo byli účastníci série?

StarDance vyhráli Darija Pavlovičová a Dominik Vodička

Kultura

REPORTÁŽ: Napětí stoupá. Jak vypadají přípravy na první živý přenos StarDance?

Kultura

OBRAZEM: Před zrcadly StarDance

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám