Hlavní obsah

Víkend na Festivalu francouzského filmu: Příroda v jediné roli Srdce dubu

Po celý víkend pokračuje v Praze a dalších městech 25. festival francouzského filmu, který nabízí až do 30. listopadu přes padesát zbrusu nových i starších filmů. Přinášíme několik tipů na nadcházející dny.

Trailer k filmu Srdce dubuVideo: Bohemia Motion Pictures

 
Článek

Z předpremiér stojí určitě za to vyrazit na celovečerní dokument Srdce dubu, který bez dialogů, jen úchvatnými záběry vypráví příběhy obyvatel starého stromu. Hrají v něm zvířata, která spojila svůj osud s osudem majestátního dubu, jehož kořeny, kmen i koruna jsou pro všechna útočištěm, zdrojem potravy i ochrany.

Režisér a producent Michel Seydoux ho v Praze osobně uvedl a v rozhovoru pak vyprávěl o tom, jak tento mimořádně náročný dokument vznikal.

„S námětem přišel můj spolurežisér Laurent Charbonnier. Měl představu, co by chtěl ukázat, a řekl, že by to chtěl nějak filmově zpracovat. Já jsem ale přesvědčen, že film musí vyprávět příběhy, takže na rozdíl od běžného filmu, kdy máte nejprve scénář, pak herce a tak dále, my jsme museli nejdřív zvolit herce, kteří náš příběh ponesou. Konzultovali jsme to s mnoha vědci, přičemž jsme chtěli zachytit různé pohledy: ten ze vzduchu zprostředkovává sojka, v koruně stromu máme veverku, mikrorovinu tvoří brouk nosál dubový a noční život lesní myši. Pak jsme museli najít ten 210 let starý strom, a teprve potom jsme psali scénář. A vědci nám potvrdili, že všechno, co jsme do něj napsali, by se mohlo stát, i když ne všechno, například vítězství slabšího tvora nad predátorem, se děje moc často.“

Na otázku, co bylo nejdůležitější pro vznik filmu, odpověděl: „Trpělivost. Natáčení trvalo čtrnáct měsíců, natočili jsme celkem 350 hodin a za 42 týdnů jsme z toho pak sestříhali 80 minut.“ Srdce dubu vstoupí do kin hned po festivalové předpremiéře 1. prosince.

Soutěží se o Cenu diváků

Soutěžní sekce Výběr české kritiky, jejíž program sestavují čeští filmoví novináři, uvádí mimo jiné snímek Alice Winocourové Znovu Paříž, fiktivní příběh, který odkazuje na teroristické atentáty v Paříži v roce 2015 (Charlie Hebdo, Stade de France, útok na klub Bataclan). Jeho hrdinka Mia přežije atentát v pařížské restauraci. Po třech měsících se stále nedokáže vrátit do normálního života a na vše si vzpomíná jen nejasně. Rozhodne se tedy vědomě vrátit v myšlenkách do minulosti, aby mohla znovu začít žít.

V sekci TOP 10 uvede v sobotu večer v pražském Kině 35 Francouzského institutu režisérka Céline Sciamma historický snímek Portrét dívky v plamenech, který má Cenu za nejlepší scénář z Cannes.

Odehrává se v roce 1770, kdy malířka Marianne dostává zakázku na svatební portrét mladé ženy Héloise, která právě vyšla z kláštera. Héloise se ale údělu manželky brání, odmítá sedět modelem, a tak ji Marianne musí malovat tajně, v roli její společnice.

A kdo si chce připomenout tvorbu legendy francouzského filmu Francoise Truffauta, pro toho je v kině Světozor připraven film Nikdo mě nemá rád z roku 1959, oceněný v Cannes za nejlepší režii. Jeho hrdinou je třináctiletý Antoine. Bydlí v malém bytě s věčně mrzutou matkou, která ho nemá ráda, a s mužem, který mu sice dal jméno, ale jeho otcem není. Antoine to snáší čím dál hůř a sní o lepším životě.

Celý program je na www.festivalff.cz.

Reklama

Související články

Pojďte do kina. Na francouzské filmy

Milovníci francouzského filmu si koncem listopadu přijdou opět na své. Čeká na ně 54 filmů, které se promítnou v rámci 159 projekcí. K vidění budou v Praze,...

Výběr článků

Načítám