Hlavní obsah

Vychází nový Salon: O hybridní válce, České poště i dějinách sporů přírodních a humanitních věd

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 9. listopadu 2023

Článek

• rozhovor s Janem Danielem a Jakubem Eberlem, autory knihy Politika hybridní války; odkud se vzal termín „hybridní válka“ a jak se dostal do veřejné debaty, proč se tento pojem usadil zrovna v Česku, v čem je nefunkční – a co bychom měli dělat, abychom místo nesmiřitelného rozdělování společnost spíše spojovali?

• recenzi Michaely Peštové na očekávaný prozaický debut Marka Torčíka Rozložíš paměť; jak Torčíkova alarmující próza o „dětství plném šikany, domácího násilí a života v chudobě“ popisuje zároveň rozpad rodiny i kapitalismu – a proč tento kontext, dobře známý většině české populace, tuzemská literatura dosud spíše opomíjela?

Foto: Paseka

Marek Torčík

• text historika Jakuba Rákosníka o dějinách sporů mezi přírodními a humanitními vědami; v čem spočívají rozdíly i styčné body obou těchto oblastí lidského poznání, jak nám období covidové pandemie ukázalo užitečnost jejich spolupráce – a proč je součinnost přírodních a humanitních vědců nezbytná pro racionální vysvětlování světa?

• sloupek právního teoretika a politologa Jana Géryka o stěhování poboček České pošty; proč je důležité, aby byla pošta coby veřejná služba viditelně reprezentována, jak se přesouváním poštovních poboček do obchodních center „instituce mění v aplikaci“ – a dočkáme se jednou toho, že v obchodním centru bude sídlit i soud?

• krátké glosy o nově vydaných knihách: jsou to monografie Stefana Segiho Nekorektní literatura, prozaická prvotina Josefa Pepíčka Čečila Je to jen mezi náma, soubor próz Mircey Eliada Devatenáct růží, kniha Michala Přibáně o exilových nakladatelstvích V různosti je síla a autobiografie Roberta F. Lamberga Když holubice v letu strnula

Výběr článků

Načítám