Hlavní obsah

RECENZE: Wonka staví továrnu na čokoládu s vtipem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do časů před fantastickými událostmi, jimiž diváky uchvátil film Karlík a továrna na čokoládu, se vypravil režisér Paul King ve snímku Wonka, který ve čtvrtek vstoupil do českých kin. Tvůrci se v něm věnují ústřední postavě dětské knížky Roalda Dahla, kterou v předchozím filmu neodolatelně ztvárnil Johnny Depp. Nyní hraje Wonku Timothée Chalamet – a okouzlí sice jinak, ale ne méně.

Trailer WonkaVideo: Vertical Entertainment

 
Článek

Ostatně už z úvodního muzikálového čísla, v němž Willy Wonka po letech strávených na mořích vjíždí do města, aby tu vybudoval svou továrnu na čokoládu, je zřejmé, že atmosféra a celkové ladění budou tentokrát jiné, než jaké minule vytvořil osobitý režisér Tim Burton. Bez temně přízračných scén i podivností, přímočařejší, jedním slovem sladší.

Wonka si přijíždí do města splnit sen. Postavit velkou továrnu na čokoládu a vyhoupnout se přinejmenším po bok jejích největších a nejslavnějších výrobců. Jenže pár stříbrňáků se rychle rozkutálí a on se ve snaze sehnat levný nocleh dostane do spárů paní Scrubbitové (Olivia Colmanová), která ho zavře do sklepní prádelny k dalším údajným dlužníkům.

Prát, prát a zase prát je nejen další muzikálové číslo, ale má to být na dlouhé roky i Wonkův osud. Kdo však sní a na cestě za svými sny neváhá překonávat překážky, nakonec zvítězí.

RECENZE: Severské Šťastné a krvavé zbytečně mísí žánry

Kultura

Wonka a jeho noví kamarádi v čele s holkou zvanou Noodle tak nakonec vyhrají nejen nad paní Scrubbitovou, ale i nad zlotřilým čokoládovým kartelem. Ten chce totiž Wonkovi v podnikání za každou cenu zabránit, protože jedno je nad slunce jasné, jeho čokoláda je nejlepší.

A ještě někdo mladíka pronásleduje. Pidimužík s oranžovou tváří a zelenými vlasy, Ooompa-Loompa s tváří Hugha Granta. Jeho obsazení patří ke Kingovým vtipným nápadům – a Grant si roli evidentně užívá. Stejně pobaví i Rowan Atkinson (známý především jako Mr. Bean) coby Otec Julius, kněz zkorumpovaný kartelem, respektive jeho čokoládou.

Foto: Vertical Entertainment

Timothée Chalamet odhalil svého pronásledovatele Hugha Granta

V zásadě jednoduchý příběh o snění, nezdolné vůli si sny plnit a o síle přátelství a lásky je doslova napěchován pastvou pro oči. Scény jsou plné hudby a tance v krásných choreografiích, lidé se vznášejí, kulisy tvoří mimo jiné úchvatné stavby, které filmaři našli převážně ve Velké Británii.

Baví důmyslné strojky na výrobu čokolády i nápady, co všechno se dá s čokoládou dělat a co všechno z ní lze vyrobit. Některé vtipné situace a dialogy ocení spíše dospělí než děti, to je ale přednost, protože ani oni se nebudou v kině nudit.

Tlustý je tlustý. Muž je muž. Češtiny se změny Dahlových děl netýkají

Kultura

Timothée Chalamet je pro roli Wonky v Kingově pojetí jako stvořený. Má klukovské kouzlo a úsměv, a když se dojme, diváci budou slzet s ním. Rádi mu uvěří lásku k mamince i snahu uspět v podnikání a přitom ochránit malou Noodle a své nové přátele před zloduchy. V neposlední řadě skvostně tančí.

Film Wonka jde do českých kin v originálním znění i s titulky a je ideální příležitostí využít nadcházející vánoční svátky k rodinné návštěvě kina.

V tomto případě se to vyplatí, Wonka potřebuje velké plátno. A také vánočním cukrovím trochu přeplácaný žaludek, aby člověk po projekci odolal potřebě vybílit nejbližší cukrárnu.

Wonka
USA 2023, 116 min. Režie: Paul King, hrají: Timotée Chalamet, Hugh Grant, Olivia Colmanová a další
Hodnocení: 80 %

RECENZE: Film Tři mušketýři: Milady je trochu nový příběh

Kultura

RECENZE: Umění jíst a milovat. Obrazy plné vůní a chutí

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:
Film Wonka

Výběr článků

Načítám