Hlavní obsah

RECENZE: Severské Šťastné a krvavé zbytečně mísí žánry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K adventu v kinech neodmyslitelně patří pohádky a vedle nich i příběhy, které se odehrávají o Vánocích. Norsko-finská hororová komedie Šťastné a krvavé patří do druhého soudku, přičemž pohádkové motivy zařadila pohříchu také. Mohla být zábavnější, kdyby se důsledněji držela jednoho nebo dvou žánrů, přesto jako rodinná oddechovka není špatná.

Trailer k filmu Šťastné a krvavéVideo: Bioscop

 
Článek

Na zasněženou norskou samotu přijíždí americká rodinka v čele s původem norským otcem Billem, který usedlost zdědil a rozhodl se, že v ní bude úspěšně podnikat. Vedle něj se v autě trvale culí jeho pitomoučká pozitivní mladá americká manželka Carol a vzadu sedí dvě podmračené děti z mužova předchozího vztahu.

RECENZE: Film Tři mušketýři: Milady je trochu nový příběh

Kultura

Dokonale naštvaná puberťačka Nora, jež nechala za velkou louží všechno a všechny, které má ráda, a mladší Lucas, který je ještě dětsky zvědavý a plný jen mírně podezřívavého očekávání.

Realita jejich příjezdu a zabydlování je samozřejmě úplně jiná než romantické představy, které na místo dospělou část rodiny přivedly. Mentalita tamních nemluvných a většinou podmračených lidí je v přímém kontrastu ke komunikativní, věčně usměvavé Carol, která je rozhodnutá si tam najít přátele, ať to stojí, co to stojí.

Satirický pohled na obě kultury a jejich průnik patří k nejzábavnějším chvílím filmu a škoda, že z něj scenárista Aleksander Kirkwood Brown s režisérem Magnusem Martensem nevytěžili ještě víc. Základ k tomu měli velmi dobře nastavený. Přesto se člověk docela od srdce zasměje, třeba když Carol uspořádá večírek, který začíná ze strany hostů velmi mrazivě, ale s postupujícím množstvím vypitého alkoholu Norové velmi snadno tají.

Dokonce tak, že naštvou tamního starého elfa, který bydlí ve stodole, a když lidé dodržují jeho pravidla, je ochoten jim i pomoci. Ale když zavalí dům vánočními světly, hosty a rámusem, moc se rozzlobí. Jeho přátelský kontakt s nejmladším členem rodiny vezme rychle za své a skřet vyráží za pomstou.

I tato linie je zprvu zábavná, byť nikoli hororová, na to pár lekavých okamžiků nestačí. K závěru je pak film i nadupaný akcí, když se ke stodolnímu skřetovi přidá horda jeho kumpánů a nastává boj o život. Nakonec tvůrci opustí horor i komedii a spočinou se svými hrdiny v láskyplném pohádkovém objetí, které bychom čekali spíše v americkém než severském filmu.

Šťastné a krvavé
Norsko/Finsko 2023, 100 min. Režie: Magnus Martens, hrají: Martin Starr, Amrita Acharia, Zoe Winter-Hansenová, Townes Bunner a další
Hodnocení: 60 %

RECENZE: Regina Rázlová a Karel Roden v životních rolích

Kultura

RECENZE: Zdlouhavý vzestup Prezidentovy ženy

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám