Hlavní obsah

RECENZE: Film Tři mušketýři: Milady je trochu nový příběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý díl nejdražšího francouzského projektu všech dob Tři mušketýři: Milady vstupuje do kin ve čtvrtek. První diváci jej ale mohli vidět již před více než dvěma týdny, kdy zakončil 26. ročník Festivalu francouzského filmu. První část nazvaná Tři mušketýři: D’Artagnan měla pak premiéru na jaře.

Tři mušketýři: MiladyVideo: Bioscop

 
Článek

Držela se ještě poměrně věrně slavného Dumasova románu, který má na kontě nespočet adaptací, z nichž nejznámější je verze z roku 1973 s Michaelem Yorkem a Raquel Welchovou, nebo ta z roku 1961 s Gérardem Barrayem v roli D’Artagnana.

Pro druhou část, kterou režisér Martin Bourboulon točil zároveň s první, se scenáristé Matthieu Delaporte a Alexandre de La Patelierre rozhodli Alexandra Dumase odhodit stranou a napsat hodně vlastní příběh. Bůh suď, proč to udělali, ale možná počítali s tím, že dnešní diváci moc nečtou a značné odchylky od toho, co napsal velký vypravěč, nepoznají. Je ovšem otázka, proč si vzali do parády zrovna Tři mušketýry.

Zápletka se soustředí na konflikt katolíků a protestantů, ale více než dvorské intriky přicházejí ke slovu bitvy a souboje, akční scény, které jsou sice natočeny pěkně, ale přece jen menší rozpočet, než měl Ridley Scott na Napoleona, je znát.

RECENZE: Nové verzi Tří mušketýrů vévodí Vincent Cassel jako Athos

Kultura

Scenáristé rozvinuli již v první části „domyšlený“ příběh Athose (Vincent Cassel) a Milady (Eva Greenová) o synka. Temná černovlasá Milady se sice v řadě scén bije jak lvice, ale choreografie jejích soubojů připomene spíše kung-fu než tu z doby Ludvíka XIII.

Z Porthose udělali spíše než Dumasova hromotluka šaška, který ovšem nakonec zachrání čest padlé dívky, takto rovněž do děje přidané Aramisovy sestry. A D’Artagnan? Ten stále hledá svou milou paní Bonacieuxovou, jejíž konec je v této verzi až směšně trapný.

Nelze upřít, že natočené je to hezky, svícení je působivé, francouzské hrady a zámky snímané nápaditě v romantické krajině i v interiérech rozhodně lákají k návštěvě. Casselův Athos opět filmu herecky vévodí, Francois Civil byl zábavnější jako nadšený mladý mušketýr než nynější zoufalec. Ostatní mají mnohem menší prostor než v první části.

Co zůstává logicky stejné, jsou kostýmy, které kabátce Dumasových mušketýrů rozhodně nepřipomínají, ale spolu s celkovou filmovou výpravou se nejspíš podobají špinavému středověku víc než kterákoliv jiná verze.

Mladému publiku bude možná opravdu jedno, že Tři mušketýři: Milady mají s Dumasem tak málo společného. K maturitě jim však zhlédnutí filmu příliš nepomůže.

Tři mušketýři: Milady
Francie 2023, 115 min. Režie: Martin Bourboulon, hrají: Eva Greenová, Vincent Cassel, Francois Civil, Romain Duris a další
Hodnocení: 55 %

Festival francouzského filmu: O penězích a krvi. Krádež století a emisní povolenky

Kultura

Festival francouzského filmu: Mstitel a jeho psi, Luc Besson a jeho DogMan

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Tři mušketýř - Alexandre Dumas

Reklama

Související témata:
Film Tři mušketýři: Milady

Výběr článků

Načítám