Hlavní obsah

Zotročovali bezdomovce. Za odpor je trestali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Museli pracovat za almužnu nebo úplně zadarmo. Když se vzpouzeli, dostali výprask a skončili pod zámkem jen o chlebu a vodě. Z dvojice bezdomovců si podle závěru policejních vyšetřovatelů udělali dva muži z Karlovarska doslova otroky. Státní zástupce v podané obžalobě navrhuje pro Josefa Š. jako hlavního organizátora trest pět let vězení a pro jeho komplice Martina V. o dva roky méně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obžalovaní se podle spisu dopustili několika trestných činů, od vydírání, ublížení na zdraví, zbavení osobní svobody až po obchodování s lidmi.

„Využívali nepříznivé finanční situace poškozených, které najímali na práci, aniž by jim vypláceli řádnou odměnu. Ti navíc museli vykonávat různé činnosti i po pracovní době nebo o víkendech. Jednalo se o různé úklidové a stavební práce,“ řekla Právu s odvoláním na text obžaloby mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.

Policie obvinila muže z vraždy bezdomovce v Ostravě

Krimi

Vše se mělo odehrát v druhé polovině loňského roku. „Když se poškození vzpouzeli, byli fyzicky napadeni nebo skončili na několik dní pod zámkem v místnosti s minimem jídla a pití,“ konstatoval státní zástupce.

Podle něj obžalovaní bezdomovcům slíbili, že za ně budou hradit zdravotní a sociální pojištění a zaplatí za ně také exekuce. „S tímto vysvětlením jim neplatili téměř žádnou mzdu. Samozřejmě tento slib byl podvod,“ dodal státní zástupce.

Bezdomovec o parťačku nepřišel, lidé se složili

Domácí

Z obžaloby dále vyplývá, že obvinění muži zastrašovali další bezdomovce, kteří se poškozených zastali. „Stalo se to před stánkem s alkoholem, kde jeden z poškozených postával ve skupince lidí. Obžalovaný se ho snažil odvléci do auta i přesto, že se to jednomu z přítomných mužů nelíbilo. Josef Š. na něho namířil pistoli jako výhrůžku, pokud by jim chtěl v jejich počínání nějak bránit,“ popisoval situaci žalobce.

Reklama

Výběr článků

Načítám