Hlavní obsah

Bezdomovec o parťačku nepřišel, lidé se složili

Když se u feny Jessie objevil nádor mléčné žlázy a potřebovala nákladnou operaci, vypadalo to na konec. Osmačtyřicetiletý Ondřej neměl peníze a hrozilo, že o svou parťačku přijde. Pomohli však citliví lidé a bezdomovec o psí kámošku nepřišel.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Panu Ondřejovi finančně pomohli lidé v rámci projektu Člověk bez domova a jeho pes, za kterým stojí Armáda spásy. Právě při příležitosti Mezinárodního dne zvířat bez domova, který letos připadá na 20. srpna a na němž se podílejí spolky na ochranu zvířat, útulky i azyly dočasné

péče, upozornila Armáda spásy na příběh pana Ondřeje a Jessie.

Pan Ondřej je na ulici už deset let. Kromě devítileté Jessie má ještě jejího potomka Einsteina.

„Každý den po probuzení vyráží pan Ondřej s kočárkem a psy do svého rajonu a cestu zakončuje v 17 hodin v řeznictví, kde mu před zavřením dají pro jeho miláčky nějaké dobroty. Jsou pro něj vším, což dává najevo svou starostlivostí,“ řekla Právu Tereza Melišová z Armády spásy.

Samoživitel přišel o byt. Pomohla Armáda spásy

Domácí

Že by se situace změnila, pan Ondřej ani nedoufá. Když potřeboval pomoc, nikdo mu ji neposkytl a nyní je prý příliš pozdě. Na český systém pomoci už zanevřel. Se svými psy tak přebývá v lesíku na Ostravsku. Trojici přátel alespoň pravidelně navštěvují terénní pracovníci Armády spásy.

Fenka Jessie před několika lety oslepla, i přesto podle terénních pracovníků miluje házení míčků a bez problémů je vždy najde, přinese a trpělivě čeká, až je zase někdo hodí. Nedávno si však pan Ondřej všiml, že s Jessie není něco v pořádku.

„Pan Ondřej se o své pejsky opravdu stará. U Jessie si všiml prorůstajícího nádoru, zašel proto na veterinu, kde je registrovaná. Tam zjistili, že se nádor musí vyoperovat, stálo by to zhruba 5000 korun,“ řekl Právu terénní pracovník Marek Janáček, který za Ondřejem s kolegy pravidelně dochází.

Psi zřejmě instinktivně poznají laskavé záměry člověka

Koktejl

Na operaci Jessie pan Ondřej ale neměl peníze. Jeho kamarád mu alespoň pomohl zaplatit vyšetření krve a RTG. Podle vyšetření nebyl nádor zhoubný, u Jessie se po operaci dokonce počítalo se stoprocentním zlepšením kvality života. Marek Janáček a jeho kolegové se proto ihned začali situací zabývat a slíbili, že zjistí, jak by se dalo Jessie pomoci.

Jenže cena operace včetně léků a anestezie byla nakonec vyčíslena na 7000 korun a tolik prostředků terénní pracovníci neměli. „To už je větší částka, proto jsme se přimlouvali, aby finance byly poskytnuty. Pro pana Ondřeje jsou jeho psi celý život, nikoho jiného nemá,“ řekl Janáček.

Běhá jako zdravá

Pomoc pro Jessie se naštěstí podařilo rychle vyjednat z projektu Člověk bez domova a jeho pes.

„Byla to otázka pár dnů. Jeden den jsme pana Ondřeje navštívili, druhý den jsme to s naší vedoucí a účetní probrali a během tří dnů byla domluvena operace. Panu Ondřejovi jsme řekli, že ty finance máme schválené a že ho na veterinu doprovodíme. Jessie by tu cestu totiž neušla,“ popsal Janáček. Dvouhodinová operace dopadla úspěšně. Terénní pracovníci Ondřeje i s Jessie odvezli zpět.

Psi vrtí ocasem víc doprava, pokud jsou s někým známým, ukázala studie

Věda a školy

„Operace proběhla bez problémů, Jessie dostala na zahojení ran mastičku. Za dva dny jsme se na ně přišli podívat znovu, Jessie už měla zahojené rány a doteď se jí daří,“ uvedl Janáček. Po všech kontrolách a úspěšné rekonvalescenci tak Jessie zase běhá pro míčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám