Hlavní obsah

Kvůli pětce ze zkoušení zavraždil učitele mačetou, soud mu zpřísnil trest

Aktualizováno

Za vražedný útok mačetou na svého učitele si devatenáctiletý Jaroslav Řehák odsedí 14 let vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud, který vyhověl odvolání státního zastupitelství, podle kterého byl předchozí dvanáctiletý trest příliš mírný. Mladík zase ve svém odvolání požadoval překvalifikovat čin na zabití, za což žádal 10 let. Verdikt je pravomocný.

Jaroslav Řehák u odvolacího souduVideo: Novinky

 
Článek

„V žádném případě se nemůže jednat o zločin zabití,“ zamítl Řehákovo odvolání předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička s tím, že poškozený by se vůči obžalovanému musel chovat zavrženíhodně.

„To, že ho vyzkoušel a dal mu známku, která se obžalovanému nelíbila, to za zavrženíhodné chování označit nelze,“ dodal soudce.

Odvolací soud vyhověl návrhu státního zástupce na zpřísnění trestu, zejména s ohledem na surové provedení činu a jeho plánování.

Za vraždu učitele mačetou v Praze dostal student 12 let

Krimi

„Není to poprvé, kdy jedinec své vlastní selhání klade za vinu někomu jinému. (…) Místo, aby se zamyslel sám nad sebou, vyhledal si nepřítele, za kterého označil právě učitele, který ho vyzkoušel a dal mu známku, jakou mu dal,“ uzavřel Lněnička odůvodnění a připomněl, že zkoušení trvalo téměř celou hodinu a učitel se snažil z Řeháka něco vydolovat, leč bezúspěšně.

Řehák zaútočil na pedagoga loni na konci března v budově SOU Ohradní v pražské Michli poté, co od něj den předtím dostal ze zkoušení z předmětu sdělovací technika pětku. Původně ho chtěl upálit, ale nakonec se z časových důvodů rozhodl pro útok mačetou.

Matka mu totiž řekla, že bude muset kvůli prospěchu změnit školu. To byla pro Řeháka poslední kapka. Nechtěl čekat, až mu dorazí objednané propriety k upálení učitele, rozhodl se jinak.

Vyzbrojil se druhý den šedesáticentimetrovou mačetou a nožem a šel do školy. Tam si na pedagoga počkal a v kabinetu na něj zaútočil. Pětasedmdesátiletému muži zasadil celkem patnáct sečných ran, v jejichž důsledku muž během několika minut zemřel.

Řehák z místa činu utekl, resp. sešel ze čtvrtého patra do přízemí a vyskočil z okna, protože hlavní vchod by mu musel otevřít vrátný.

Z Michle odjel na vlakovou zastávku Praha-Kačerov a odjel do Zbraslavi. Tam se pokusil ve Vltavě umýt si z kalhot krev a zavolal rodičům s tím, že prý neví, co se stalo ve škole. Zhruba po dvou hodinách od vraždy jej policie dopadla.

Vyprovokoval mě, řekl soudu mladík obžalovaný z vraždy učitele mačetou

Krimi

Řehák se k činu víceméně přiznal. Uvedl, že prý měl s pedagogem dlouhodobý spor, tvrdil, že si na něj prý zasedl, u zkoušení ho údajně ponižoval a zesměšňoval před celou třídou.

Podle svých slov si Řehák pětku nezasloužil, protože se prý na zkoušku pečlivě připravoval a svůj výkon ohodnotil na tři minus, maximálně čtyřku. Svého jednání u soudu litoval, byl prý psychicky na dně a nevěděl prý, co dělá.

„Svého jednání upřímně lituji. Byl jsem psychicky na dně, vybouchly mi nervy. Chtěl bych svůj psychický stav léčit v léčebně. Měl jsem ten problém řešit jiným způsobem. Stydím se za své jednání, a že jsem zlomil srdce pozůstalým i své rodině. Byla to obrovská chyba a nikdo z nás si to nezasloužil. Chtěl bych vrátit čas, aby se to nikdy nestalo,“ řekl v únoru u městského soudu Řehák.

Učitele prý nechtěl zabít, ale pedagog ho prý vyprovokoval, protože si na něj údajně zasedl.

Podle znalců měl v době činu plně zachovalé rozpoznávací schopnosti, ovládací byly významnou měrou snížené. Snížená příčetnost a věk blízký věku mladistvému byly pro soud při ukládání trestu polehčujícími okolnostmi.

Součástí trestu je také povinnost zaplatit pozůstalým 3 miliony korun (odvolací soud snížil částku z původních zhruba 7,5 milionu) a ochranné psychiatrické léčení.

Byla to blbost, omlouval se pozůstalým mladík obžalovaný z vraždy pražského učitele mačetou

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám