Hlavní obsah

Vyprovokoval mě, řekl soudu mladík obžalovaný z vraždy učitele mačetou

Praha

Pražský Městský soud v pondělí začal projednávat obžalobu Jaroslava Řeháka (19), který je obviněn, že letos v březnu zavraždil svého učitele v učilišti v pražské Michli. Mladík svého pedagoga napadl mačetou. Soudu ve výpovědi řekl, že ho pedagog k činu vyprovokoval. Za vraždu mu hrozí až 20 let.

Foto: Barbora Prchalová, Právo

Jaroslav Řehák obžalovaný ze zabití učitele mačetou

Článek

„Jak jsem říkal všem, nechtěl jsem to udělat, ale on mě k tomu vyprovokoval. Já jsem za ním chtěl přijít a zeptat se, proč mi tohle udělal, proč se ke mně tak chová. Chtěl jsem ho jen vystrašit. Nechtěl jsem to udělat, ale do zkoušení se choval v pohodě, ale po tom posledním zkoušení mě totálně ponížil, zesměšňoval, vysmíval se mi, že nic neumím a že neudělám ani maturitu. Kdyby to řekl osobně, ale řekl to před celou třídou,“ prohlásil Řehák ve vyjádření k obžalobě.

Obžalovaný dále zmínil údajnou šikanu, kterou podle svých slov zažil v základní škole kvůli tomu, že v řeči zadrhává. „Já jsem si chtěl najít kamarády a nezažívat šikanu. Ale šikana od učitele, ty vole. Já to nechtěl udělat, ale on mě prostě vyprovokoval,“ řekl mladík soudu.

Soudce také četl mladíkovu výpověď na policii, které při výslechu mimo jiné uvedl, že mu učitel údajně jednou při konzultaci chtěl dát facku, mladík to ale podle svých slov nikomu neřekl. Při samotném útoku se prý učitel na něj vrhl, aby mu mačetu vzal, a tím Řeháka vyděsil.

Učitele chtěl upálit, rychlejší byla mačeta. Mladík vraždu v Praze podle obžaloby plánoval

Krimi

„Pak jsem si vzpomněl, jak se k nám choval, a nemohl jsem se zastavit. Obětoval jsem se pro své spolužáky, bratr říkal, že takhle trápil i jejich třídu. Jeho manželka byla bezvadná, táta mi říkal, že měl tři děti, tak jsem byl smutný,“ sdělil vyšetřovatelům mladík.

Advokát navrhuje překvalifikování na zabití

Po celou dobu jednání měl obžalovaný sklopenou hlavu a místy propukl v pláč. Jeho obhájce pak doplnil, že se cítí být vinen, ale požadoval, aby čin byl z vraždy překvalifikován na zabití. Státní zástupkyně takovou změnu odmítla. O případné změně soud ještě rozhodne.

Řehák je obžalován z vraždy po předchozím uvážení, za kterou mu hrozí 12 až 20 let vězení. Za prostou vraždu by mu mohly soudy uložit trest od deseti do 18 let, za zabití pak tři až deset let vězení.

Zmocněnec poškozené rodiny soudci sdělil, že rodina zavražděného učitele požaduje souhrnné finanční odškodnění ve výši 7,3 milionu korun.

„V důsledku toho a kvůli jejich dlouhodobě špatnému vztahu, který u něj vygradoval pocitem křivdy a frustrace z uvedeného hodnocení, jež vnímal jako nespravedlivé, obviněný již téhož dne začal přemýšlet nad tím, že učitele usmrtí,“ četla státní zástupkyně z obžaloby.

Lékaři učiteli už nemohli pomoct

Původně chtěl mladík učitele upálit, přičemž si na internetu objednal benzin a zapalovač. Nakonec se ale rozhodl vyřešit situaci ihned, jelikož mu matka řekla, že pokud se situace nevyřeší, bude muset změnit školu.

Student podle vyšetřovatelů předstíral, že jde na procházku, vzal si s sebou 60 centimetrů dlouhou mačetu, nůž a rukavice. Přišel do školy v Ohradní ulici, kde se schoval na toaletách a čekal, až učitel vejde do svého kabinetu.

Tam ho napadl, zasadil mu několik ran do hlavy, krku a zad. Lékaři už napadenému nemohli pomoct.

Mladík podle žalobce zbraň v kabinetu nechal. V přízemí vyskočil z okna školy, hlavní vchod by mu totiž musel otevřít vrátný. Pak odjel vlakem na pěší zónu na Zbraslavi, kde si očistil oblečení od krve. Našel ho jeho dědeček. Mladíka pak zadržela policie.

Policie ukázala záběry ze zadržení učně podezřelého ze zabití učitele mačetou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám