Hlavní obsah

Za vraždu učitele mačetou v Praze dostal student 12 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský městský soud v pátek poslal Jaroslava Řeháka (19) na 12 let do vězení za vraždu pedagoga na učilišti v pražské Michli. Navíc musí podstoupit psychiatrické ambulantní léčení. Devatenáctiletý mladík svého pedagoga napadl mačetou loni v březnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jaroslav Řehák v pátek u soudu

Článek

Státní zástupkyně Jana Murínová navrhla Řehákovi čtrnáctiletý nepodmíněný trest ve věznici s vysokou ostrahu za vraždu zvlášť trýznivým a surovým způsobem.

„Jednání lze považovat za zvláště surové vzhledem k počtu ran, které vedly nejen k usmrcení, ale i devastaci těla. Je naprosto nepřijatelné, aby bylo jednání obžalovaného dáváno za vinu poškozenému, který se již nemůže bránit. To, že žák není schopen se naučit látku a dostane pětku, nemůže být akceptováno jako důvod fyzického útoku ze strany žáka,“ uvedla před soudem Murínová.

Omluvil se své rodině i pozůstalým

Obhajoba naopak požaduje překvalifikovat trestný čin z vraždy na zabití. „Poškozený se pravděpodobně vyžíval v tom, že může obžalovaného psychicky deptat,“ uvedl obhájce Řeháka Martin Pavlík.

Sám Řehák se při své závěrečné řeči omluvil pozůstalým i své rodině.

„Svého jednání upřímně lituji. Byl jsem psychicky na dně, vybouchly mi nervy. Chtěl bych svůj psychický stav léčit v léčebně. Měl jsem ten problém řešit jiným způsobem. Stydím se za své jednání, a že jsem zlomil srdce pozůstalým i své rodině. Byla to obrovská chyba a nikdo z nás si to nezasloužil. Chtěl bych vrátit čas, aby se to nikdy nestalo,“ řekl Řehák.

Mladík podle soudu 31. března dopoledne zavraždil učitele, který ho o den dříve oznámkoval nedostatečnou v předmětu sdělovací technika. Dlouhodobě spolu měli špatný vztah, Řehák měl pocit, že si na něj učitel zasedl.

Původně chtěl mladík učitele upálit, přičemž si na internetu objednal benzín a zapalovač. Nakonec se do školy vydal s mačetou, kterou mu zasadil několik ran do hlavy, boku a krku.

Řehák podle žalobce zbraň v kabinetu nechal. V přízemí vyskočil z okna školy, hlavní vchod by mu totiž musel otevřít vrátný. Pak odjel vlakem na pěší zónu na Zbraslavi, kde si očistil oblečení od krve. Našel ho jeho dědeček. Mladíka pak zadržela policie.

Byla to blbost, omlouval se pozůstalým mladík obžalovaný z vraždy pražského učitele mačetou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám