Hlavní obsah

Nejvyšší soud potvrdil, že Rath neuspěl. Exhejtman si chce stěžovat ve Štrasburku

– Brno

Nejvyšší soud (NS) odmítl všechna dovolání aktérů první větve korupční kauzy kolem bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha. Neuspělo ani státní zastupitelství, které podávalo dovolání v neprospěch obžalovaných. Šlo o sofistikovanou trestnou činnost, důkazů je dostatek, uvedl NS v odůvodnění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exhejtman David Rath u Krajského soudu v Praze (archivní foto)

Článek

Už ve středu o výsledku informoval advokát Roman Jelínek, nyní soud verdikt s plným odůvodněním oficiálně zpřístupnil na úřední desce.

Exhejtman Rath se po odmítnutí dovolání pravděpodobně obrátí na štrasburský soud. Bude také po státu vymáhat náhradu škody. „David Rath se nedopustil trestného činu úplatku. To konstatoval Vrchní soud v Praze a nyní definitivně potvrdil Nejvyšší soud. Tím se otevírá cesta k uplatnění nároku na náhradu škody vůči státu a k podání žaloby u štrasburského soudu," sdělil Jelínek.

Nejvyšší soud odmítl dovolání v první větvi Rathovy kauzy

Krimi

Odsouzení včetně Ratha vznesli v dovoláních desítky různých námitek, NS ale nenašel důvod k zásahu. „Odvolací soud svým postupem a na něj navazujícími rozhodnutími nezavdal příčinu k tomu, aby ve vztahu k obviněným musel v tomto dovolacím řízení cokoli napravovat,” řekl mluvčí NS Petr Tomíček.

"Trestná činnost spáchaná obviněnými byla činností sofistikovanou, kdy se navenek průběh obou veřejných zakázek jevil jako souladný se zákonem o veřejných zakázkách," stojí v obsáhlém rozhodnutí.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman kritizoval to, že odvolací Vrchní soud v Praze neuznal jako důkazy záznamy z odposlechů a sledování, a proto byli aktéři kauzy v části obžaloby zproštěni.

Rath bude pracovat ve vězeňské nemocnici jako lékař

Krimi

NS v minulosti označil odposlechy za přípustné, přesto už nyní nemohl s rozhodnutím vrchního soudu nic dělat, uvedl Tomíček.

Rath dostal v první větvi své korupční kauzy sedmiletý trest kvůli machinacím při zadávání tendru na opravu Buštěhradu. Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová i její manžel Petr byli odsouzeni kvůli korupci při zadávání zakázek na Buštěhrad a opravu budovy gymnázia v Hostivici u Prahy k o rok nižším trestům. Trojici udělil odvolací soud i vysoké peněžité tresty. Tresty vězení v případu dostali další tři lidé, dva odešli od soudu s podmínkami, tři osvobodil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám