Hlavní obsah

Soud potrestal covidovou vzpouru vězňů. Až 4,5 roku za mřížemi a peníze pro vězeňskou službu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most

Na čtyři a půl roku a na dva roky poslal v pátek mostecký okresní soud za mříže dvojici obžalovaných za vzpouru vězňů v Bělušicích na Mostecku. Recidivista Tomáš Opelt spáchal podle soudu zločin, a proto je jeho trest vyšší, Josef Lukáč se dopustil přečinu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Tomáš Opelt při zahájení pátečního jednání, později se z účasti omluvil.

Článek

Oba mají zaplatit vzniklou škodu vězeňské službě a policejnímu ředitelství Ústeckého kraje. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaní se nemohli vyjádřit, protože se vynesení verdiktu neúčastnili, na podání odvolání mají lhůtu.

Záminkou nepokojů na sklonku října 2020 byla podle obžaloby obava odsouzených z nákazy covidem. Lukáč při nepokojích slovně napadal dozorce a svým chováním strhl ostatní vězně k neukázněnosti.

Opelt vzpouru organizoval. „Jeho chování bylo plánované a vysoce manipulativní,“ zdůraznil státní zástupce Václav Richter během závěrečné řeči s vysvětlením, že Opelt vzpouru nejprve vyvolal a poté předstíraně nabádal ostatní vězně ke zklidnění situace.

Vzpoura kvůli koronaviru, soud řeší rebelii vězňů v Bělušicích

Krimi

I kvůli tomu, že svou vinu na vzpouře po celou dobu řízení odmítal, a také kvůli jeho minulosti, kdy byl opakovaně odsouzen za páchání trestné činnosti, navrhl státní zástupce trest ve výši pěti let.

Lukáčovi navrhl 18 měsíců za mřížemi, protože se podle něj choval agresivně, nekorigoval svůj vztek, útočil na dozorce, čímž strhl další odsouzené k nekázni. V jeho případě navrhl Richter nižší trest, protože jde o přečin vzpoury vězňů, v případě Opelta o zločin vzpoury vězňů.

Advokáti obžalovaných shodně navrhli zproštění obžaloby obou mužů. Opeltův právník řekl, že 29 svědků vypovědělo v jeho prospěch, mezi nimi i ředitel věznice. Advokát Lukáče uvedl, že jeho klient není osobnostně typ, který by se spolčoval.

Ještě před závěrečnými řečmi soud přehrál hovory Lukáče s jeho družkou z obou dnů nepokojů. Lukáč svou partnerku opakovaně žádal, aby k branám věznice zavolala televizní štáb. „Je tady koronavir,“ opakoval do telefonu. V pozadí byl slyšet hluk bouřících se vězňů. „Vem si roušku,“ odvětila mu partnerka a ujistila ho, že do televize zavolá.

Vinu popřeli

Oba obžalovaní byli v době protestů ve výkonu trestu. Opelt byl později propuštěn na svobodu, poté opět nastoupil do výkonu trestu a nyní už je znovu na svobodě. Zahájení pátečního jednání se osobně zúčastnil. Po chvíli však požádal soudce o pokračování v jeho nepřítomnosti, údajně kvůli zdravotním problémům.

Lukáč vykonává v současnosti trest ve věznici Horní Slavkov ve specializovaném oddíle pro vězně s poruchou chování, kam byl přeložen na vlastní žádost. Při zahájení procesu oba muži vinu popřeli.

Do protestů se v první den zapojilo 200 vězňů, druhý den se k nim připojily další dvě stovky. Policie tehdy zavřela přístupové trasy k věznici včetně obce Bělušice a nepouštěla do obce nikoho kromě místních a dozorců z věznice. Oba muži podle policistů v areálu věznice porušili základní povinnosti, které jim ukládá zákon o výkonu trestu odnětí svobody. Vězni jsou s povinnostmi seznamováni při nástupu do vězení.

Měli by mi dát medaili, řekl vězeň obžalovaný ze vzpoury ve věznici

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám