Hlavní obsah

Vzpoura kvůli koronaviru, soud řeší rebelii vězňů v Bělušicích

– Most

Výpověďmi svědků pokračoval ve čtvrtek u mosteckého okresního soudu případ podněcování ke vzpouře ve věznici v Bělušicích, kterou měly odstartovat obavy z nákazy koronavirem. Z organizování nepokojů ve věznici s ostrahou viní obžaloba Tomáše Opelta, který je již na svobodě.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Tomáš Opelt v jednací síni

Článek

Druhým obžalovaným stále ve výkonu trestu je Josef Lukáč, podle žalobce měl svým chováním strhnout ostatní vězně k nekázni. Oba muži vinu odmítají.

Protestů se na sklonku předloňského října účastnilo nejprve 200 vězňů, druhý den se k nim připojily další dvě stovky. Policie tehdy zavřela přístupové trasy k věznici včetně obce a nepouštěla do Bělušic nikoho kromě místních a dozorců z věznice.

Měli by mi dát medaili, řekl vězeň obžalovaný ze vzpoury ve věznici

Krimi

Oba muži podle policistů v areálu věznice porušili základní povinnosti, které jim ukládá zákon o výkonu trestu odnětí svobody. Vězni jsou s povinnostmi seznamováni při nástupu do výkonu trestu. Dva z předvolaných dozorců se při výpovědi před soudem shodli, že situace byla po čase neudržitelná a že v čele vzbouřenců viděli Lukáče.

„Začal nám vulgárně nadávat a řvát na nás. Byli jsme v menšině, vybíhali na nás další vězni, takže jsme převaze museli ustoupit a zavřít katr. Lukáč se pak rozeběhl a do katru kopl,“ zmínil jeden z dozorců.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve věznici v Bělušicích u Mostu protestovali vězni.Video: Novinky

Druhý dozorce popsal, co se poté na celách vězňů dělo. „Řvali, rozbíjeli věci, házeli je z oken nebo je zapalovali,“ upřesnil.

Údajný iniciátor vzpoury, pětačtyřicetiletý Opelt, měl podle obžaloby odmítnout večeři s tím, že před ním jedl v jídelně člověk nakažený koronavirem, a vyzýval vězně k neposlušnosti. Ti pak odmítli v jídelně večeřet.

„Chtěli jídlo přinést na cely, přitom řvali na dozorce. Potom přišli za mnou, co mají jako dělat. Já jim řekl, že do vzpoury nejdu a ať to taky nedělají,“ vypověděl Opelt při prosincovém zahájení procesu.

Žalobkyně poslala kvůli vzpouře k soudu dva vězně z Bělušic

Krimi

Rebelii ten den prý osobně zabránil tím, že spolu s dozorci a vychovateli obcházeli jednotlivé oddíly, mluvili s vězni a situaci uklidňovali. Podle obžaloby ale Opelt naopak vyzýval vězně k nepokojům a dával jim pokyny, co mají dělat.

Kvůli vzpouře vězňů v Bělušicích padla obvinění.Video: Policie ČR

Čtyřiatřicetiletý Lukáč se před soudem přiznal, že kopl do mříží a byl vulgární vůči dozorcům. „Jestli jsem tím měl bouřit nějak vězně, tak to nevím,“ poznamenal.

Ve čtvrtek vypovídající spoluvězeň potvrdil verze obžalovaných. „Opelt se vězně snažil zklidnit, dokonce jim nadával, ať jako neblbnou. Nikoho k protestům nestrhával,“ řekl mimo jiné.

Nevraždil jsem a odškodné chci, říká z doživotí propuštěný Robert Tempel

Krimi

Obžaloba viní oba muže ze zločinu vzpoura vězňů, za kterou jim hrozí až desetileté vězení. Navíc jim připisuje značnou škodu, vězeňská služba ji vyčíslila na více než 1,5 milionu korun, krajská policie na zhruba 55 tisíc. Hlavní líčení má pokračovat v pátek výpověďmi svědků, dohromady jich soud předvolal 31.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám