Hlavní obsah

Šelmy hrozbou pro město. Ubikace půjde k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě pumy a dvě lvice chová Josef Novotný (62) už několik let načerno u svého domu na okraji sídliště v Rokycanech. Po loňské soudní prohře s veterináři, kteří o legalizaci chovu šelem ve městě nechtěli vůbec slyšet, neuspěl nyní ani na místní radnici, kde žádal o dodatečné povolení k již postavené zvířecí ubikaci. Úředníci navíc rozhodli, že ji musí zbourat.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lvice jsou na chovatele zvyklé.

Článek

„Předmětná stavba se nachází v hustě osídlené části města. Jejím povolením v daném území nebude dosaženo přínosu, naopak vyvolává problémy a rizika s ohledem na bezpečnost obyvatel celého města. V tomto případě veřejný zájem ochrany obyvatel převažuje nad soukromým zájmem chovatele šelem,“ stojí v již pravomocném verdiktu správního orgánu, který má Právo k dispozici.

Pumy chovat mohl

Právní zástupce chovatele Jaroslav Ortman Právu řekl, že rozhodnutí úřadu o zamítnutí dodatečného povolení stavby napadl správní žalobou. „Jednání u soudu ještě nebylo nařízeno,“ sdělil advokát. Před deseti lety dostal Novotný od veterinářů zelenou pro chov dvou pum v přístěnku u svého rodinného domu.

Když si ale v roce 2016 pořídil první lvici a začal bez povolení stavět ubikaci s výběhem, u veterinářů narazil. Přesto si o dva roky později koupil další lvici. Nakonec mu veterináři neprodloužili povolení ani na pumy.

Zahradní houpačka udělala z pumy americké hravé koťátko

Koktejl

Podle nich je chov šelem v zastavěných částech obcí nevhodný. „Může to vyvolat oboustranný stres jak u lidí, tak u zvířat. V tomto případě by navíc nebylo logické, abychom povolili chov těchto zvířat tam, kde není možné pro ně legálně postavit vhodné ubikace, neboť to odporuje územnímu plánu,“ uvedl už dříve zástupce Krajské veterinární správy v Plzni. Jak dodal, v ilegálně provozované stavbě nemůže existovat tolerovatelný chov.

Na stranu veterinářů se při­klonil i soud. „U chovu těchto zvířat platí přísnější podmínky, a to jak s ohledem na wellfare (pohoda zvířat, pozn. red.) samotných zvířat, tak i s ohledem na jejich okolí. V konkrétním případě je to například ochrana veřejnosti před možným únikem šelem, když stavby pro jejich chov jsou umístěny v hustě osídlené rezidenční oblasti města Rokycany,“ stojí v rozsudku Krajského soudu v Plzni.

Podle soudce Ondřeje Szalonnase ubikaci s výběhem postavil chovatel nelegálně a město mu stavbu nepovolilo ani dodatečně s tím, že je v rozporu s územním plánem. „Šelmy jsou umístěny v nelegální stavbě, které hrozí odstranění. Nejsou dány předpoklady k zajištění podmínek pro jejich chov, jak je ukládá zákon na ochranu zvířat proti týrání,“ tvrdí Szalonnas.

Neuhlídala psa, který pokousal pošťačku. 77letá žena dostala podmínku a má platit pojišťovnám

Krimi

Chovatel svůj postup obhajoval tím, že se stavbou spěchal hlavně kvůli zvířatům. „Stavební povolení nemám, razítko bylo až druhořadé. Věřil jsem, že mi ubikaci dodatečně zkolaudují. Měl jsem ke stavbě předběžný souhlas radnice,“ řekl už dříve Právu Novotný.

Druhou lvici si podle svých slov pořídil právě kvůli veterinářům, kteří tím podmiňovali souhlasné stanovisko k chovu. „Odůvodňovali to tím, že lvici nemohu chovat samostatně, protože tato zvířata žijí v tlupě,“ dodal chovatel.

Lvice mají k dispozici zděný kotec o ploše 25 metrů čtverečních a 80 metrů čtverečních výběhu obehnaného tři metry vysokou drátěnou klecí. Zvířat se Novotný podle svých slov vzdát nehodlá. „Půjdu až k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku,“ prohlásil.

Divoké kočky na Moravě se kříží s domácími, ohrožuje je to

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám