Hlavní obsah

Neuhlídala psa, který pokousal pošťačku. 77letá žena dostala podmínku a má platit pojišťovnám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni v březnu zazvonila pošťačka u vrátek Jaroslavy N. z malé obce na severním Plzeňsku, aby jí předala balíček. Když na pokyn 77leté důchodkyně vstoupila na dvorek, vyběhl z domu kříženec stafordširského teriéra s pitbulem a zakousl se jí do nohy. Doručovatelka po útoku zvířete skončila na půl roku v pracovní neschopnosti a traumatizující zážitek se podepsal i na její psychice.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti potrestal nyní seniorku plzeňský okresní soud půlroční podmínkou a nařídil jí, aby zdravotním pojišťovnám uhradila za léčení poškozené přes 120 tisíc korun. Pošťačka ještě požadovala 100 tisíc korun za psychickou újmu. „Soud ji s tímto nárokem odkázal do civilního řízení,“ uvedla mluvčí soudu Lucie Ženíšková. Rozsudek není pravomocný, obhájce i zmocněnkyně poškozené si nechali lhůtu pro případné odvolání.

Podle spisu seniorka psa, kterého hlídala své vnučce, špatně zajistila. „Náležitě nezvládla psa této rasy, a to vzhledem ke svému věku a fyzickým schopnostem,“ uvedla státní zástupkyně a s odkazem na svědecké výpovědi některých obyvatel obce pak poukázala na to, že pes byl agresivní a lidem naháněl strach.

„Jakmile pošťačka zazvonila, upozornila jsem ji, aby dál nechodila, že musím nejdřív zavřít psa. Zavolala jsem ho do domu a zavřela na chodbě,“ vypověděla seniorka, co předcházelo samotnému incidentu. Pak šla ven za doručovatelkou.

Ženu z jižních Čech obvinili za nehodu, kterou způsobil její pes. Může dostat až dva roky

Krimi

Kousl ji do stehna

„Když mi na dvorku předávala balíček, pes přiběhl a zakousl se jí zezadu do stehna. Rychle jsem ho odehnala a zavřela do boudy,“ pokračovala obžalovaná žena.

Jak se pes dostal z domu, prý nechápala. „Asi skočil na kliku a dveře si otevřel. Nikdy nikomu předtím neublížil,“ popsala policejním vyšetřovatelům.

Napadená doručovatelka podle svých slov vstoupila na pozemek, až když jí žena řekla, že je pes zavřený. „Předtím štěkal u vrat a skákal na ně. Když odběhl, paní na mě zavolala, že mohu jít dál. Jak jsem předávala balíček, tak se ten pes vyřítil z domu a běžel přímo na mě. Snažila jsem se schovat za tu paní. Pes se mi zakousl do nohy a trhal ji. Byla jsem v šoku. Tekla mi krev,“ líčila dramatické okamžiky žena, která dělá pošťačku přes 40 let.

Když se důchodkyni podařilo psa zahnat, přiběhl soused a poskytl zraněné první pomoc. „Měla potrhané stehno a krvácela. Ránu jsem ovázal a nabídl se, že ji odvezu do špitálu. Odmítla s tím, že má ve služebním autě větší částku peněz. Ošetřoval jsem ji asi pět minut,“ vypověděl. Pošťačku nakonec do nemocnice dopravila její kolegyně.

Kvůli zranění musela podstoupit plastickou operaci, týdny se pohybovala o berlích a několik měsíců docházela na rehabilitace.

Starosta obce je z případu smutný. „Já tu paní znám prakticky od malička. Je to hrozně hodná ženská. Nedokážu si představit, že někde stojí před soudem jako zločinec. Už jenom to, co se stalo, je pro ni velký trest,“ reagoval už dříve starosta.

Sám to prý vidí v okolí, jak jsou psi na pošťáky vysazení. „Nevím, čím to je, ale jakmile někde zazvoní u vrátek, začnou řádit za plotem jako diví,“ uzavřel starosta.

Podle mluvčího České pošty Ivo Vysoudila jsou útoky psů na doručovatele docela časté. „Jen za první pololetí letošního roku jich evidujeme sedmnáct,“ upozornil Vysoudil s tím, že ne všechna kousnutí se řeší přes policii. „Trestní oznámení je podáno zpravidla v případech, kdy u napadeného zaměstnance dojde k závažnějšímu zranění,“ doplnil Vysoudil.

Muže nařčeného z trápení psa zalila vlna nenávisti

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám