Hlavní obsah

Na strážníka poštval psa, dvě strážnice zbil. Teď ho čeká vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín

Hned dvě potyčky se strážníky má na svědomí Michal Čech. Předloni zbil dvě strážnice v Brně, když jej napomenuly za to, že močil na veřejnosti, loni pak na strážníka ve Vracově na Hodonínsku poštval psa, poté co mu vytkl přecházení kolejí na červenou. Z prvního útoku vyvázl s podmínkou, za druhé extempore už jej soud potrestal ročním vězením.

Michal Čech u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K napadení u kolejí došlo loni o prázdninách. Místní strážník tam dohlížel na situaci u přejezdu, přes nějž se navzdory výstražným světlům vydal Čech držící na vodítku vlčáka. Když jej strážník zastavil, dočkal se hned spršky vulgárních urážek. „O co ti jde, p…, nech mě, nebo dostaneš na držku,“ obořil se dle spisu Čech na strážníka. Když byl upozorněn, aby se choval slušně, pustil psa z vodítka se slovy „drž ho“ a sám na strážníka zaútočil.

Čech uznal, že šel přes přejezd na červenou, násilí ale popíral. „To ten strážník mi nadával do blbečků, já jsem ho jen odstrčil,“ uvedl při výslechu. Strážník situaci viděl jinak. „Hned reagoval násilně, díval jsem se, jestli na mě pes neútočí a obžalovaný mě chytil do kravaty,“ stěžoval si.

Foto: Právo

Michal Čech u soudu

Muž byl přitom v době útoku v podmínce za to, že předloni napadl v centru Brna dvě strážnice, kterým se nelíbilo, že močí na veřejnosti. Jedné ženě zlomil čelist a druhé způsobil otřes mozku.

Okresní soud v Hodoníně zhodnotil vracovský incident jako násilí proti úřední osobě a výtržnictví a Čechovi uložil roční trest. Muž se s tím ale nesmířil a podal odvolání. „Kromě výpovědi strážníka tam nejsou žádné důkazy. Pes neútočil, jen volně pobíhal,“ tvrdil mužův obhájce.

Muž močil v Brně na ulici a pak surově zbil strážnice. Útok zachytily kamery

Krimi

Senát brněnského krajského soudu v čele se Šárkou Dufkovou neměl ale pro takové argumenty pochopení, když odvolání smetl ze stolu. „Obhajoba je účelová, nepřesvědčivá a nevěrohodná. Obžalovaný celý konflikt vysvětluje zcela nelogicky, byl to totiž on, kdo se okamžitě choval arogantně a agresivně. Výpověď strážníka navíc potvrzuje i svědek, který konflikt viděl,“ prohlásila soudkyně Dufková.

Pes jako zbraň

„Poštvání psa bylo jednoznačně správně vyhodnoceno jako použití zbraně. Obžalovaný má výrazné sklony k fyzickému násilí, v roce 2011 napadl druha matky pěstí do oka a tyčí do hlavy, předloni byl odsouzen za napadení strážnic. Trest vězení je tak logickým vyústěním. Hrozilo mu až šest let, takže uložený trest je ještě velmi mírný. Obžalovaný nemá ani žádnou sebereflexi,“ dodala Dufková.

Kromě uloženého trestu nyní muži hrozí i to, že mu soud přemění podmínku za útok na strážnice na další vězení.

Mladík v Ostravě kopal do policistů i jejich aut. Chtěl za mříže

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám