Hlavní obsah

Dvouletá holčička spadla do nádrže s vodou, rodiče dostali podmínky. Nechápu za co, divil se otec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad všichni svatí stáli loni v květnu u dvouleté holčičky, která na zahradě rodinného domu spadla do nádrže s vodou a topila se. Přestože u ní došlo k srdeční zástavě, lékařům se ji podařilo přivést zpět k životu, a vypadá to, že nebude mít ani žádné zdravotní následky. Její rodiče vyfasovali u brněnského krajského soudu podmíněné tresty.

Otec holčičky k verdiktuVideo: Právo

 
Článek

K události došlo poté, co se rodiče se dvěma děvčátky ve věku čtyři a dva roky vrátili z výletu. Otec zamířil do sprchy, matka šla trhat jahody a děti měly podle pokynu jít ze zahrady domů. Nikdo ale nedohlédl na to, zda poslechly. Děti si místo toho šly hrát. Na zahradě bylo několik velkých nádrží s vodou, přičemž jedna byla snadno dostupná a děvče do ní spadlo.

Jednání rodičů vyhodnotil Okresní soud v Třebíči jako ublížení na zdraví z nedbalosti. Matku potrestal čtyřmi měsíci vězení s podmíněným odkladem na jeden rok, otec dostal ještě o dva měsíce vyšší trest se stejným odkladem. K tomu měli zaplatit zdravotní pojišťovně přes půl milionu korun na nákladech léčby své dcery. Oba se proti verdiktu odvolali, a případ tak posuzoval brněnský krajský soud.

„Jednání rodičů nenaplnilo znaky trestné činnosti, neporušili ani žádnou důležitou povinnost danou občanským zákoníkem,“ přednesla advokátka rodičů. „Je prokázáno, že já jsem u toho nebyl, byl jsem vevnitř. Asi ani kdybych s nimi nežil, tak bych byl stejně odsouzen. Je to moje děťátko, je mi to jako otci strašně líto, ale nejsem schopen pochopit, za co jsem byl potrestán,“ dodal pak otec.

Šel na toaletu a pro pivo. Táborový vedoucí dostal za utonutí dítěte podmínku

Krimi

Odvolací senát v čele s Halinou Černou verdikt prvostupňového soudu sice zrušil co do povinnosti platit náklady pojišťovně, jinak ale neměl pro argumenty rodičů, a zejména otce, pochopení.

„Je zcela bezpředmětné, jestli otec pověřil matku, aby děti hlídala. Oba jsou nositeli rodičovské odpovědnosti a oba se mají starat stejným způsobem. Sprcha není žádný závažný důvod, o otcově nezájmu svědčí to, že ani nevyšel ven, aby se podíval, co dělají děti. Obhajoba, že dali takto malým dětem pokyn, aby šly domů, nemůže obstát,“ pustila se do otce soudkyně Černá.

„Zvažovali jsme, jestli jsou rozdílné tresty správné. Matka projevila velkou sebereflexi, litovala svého jednání. U obžalovaného jsme i dnes viděli, že si vůbec neuvědomuje, že i jemu náleží ona zodpovědnost. Namísto toho, aby děkoval bohu, že dítě přežilo, tu předvedl vlastní stanovisko,“ nešetřila otce Černá.

Nesmyslný hazard. Řidič s nezajištěným batoletem vrazil do domu na Kolínsku, dítě je vážně zraněné

Krimi

Soud upozornil, že bylo vlastně jen otázkou času, kdy se něco stane. Nádrž byla sice osmdesát centimetrů vysoká, jenže byla přiražena ke studni, na níž byly ještě dvě dlaždice, tím pádem k okraji zbývalo jen třicet centimetrů, což dvouleté dítě rozhodně nezastaví.

„Prý to takhle mají z důvodu, aby se mohl napít pes. Obhajobu, že děti poučují o tom, jak se ve vodě chovat, a učí je plavat, soud neakceptuje. Oba rodiče jsou nadprůměrně inteligentní, takže mohli předvídat, že jim tam dítě spadne,“ dodala Černá.

Otec ani po verdiktu neuhnul ze svého stanoviska. „Žena vinu přiznala, protože měla děti na starosti. Že jsem byl doma, byla šťastná náhoda, protože mám aspoň základy první pomoci. Cítím to tak, že když se člověk neklaní, tak se státem se pohnout nedá. A nádrže už máme zabezpečené,“ okomentoval rozhodnutí soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám