Hlavní obsah

Šel na toaletu a pro pivo. Táborový vedoucí dostal za utonutí dítěte podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Za neštěstí, při němž na koupališti v Českém Dubu na Liberecku v létě 2020 utonul šestiletý chlapec, je zodpovědný zástupce hlavního vedoucího tábora, kterého se chlapec účastnil. Ve středu o tom rozhodl senát Okresního soudu v Liberci. Osmatřicetiletému Tomáši Mádrovi uložil za usmrcení z nedbalosti trest odnětí svobody na dva roky s tříletým podmíněným odkladem.

Foto: Michael Polák, Právo

Tomáš Mádr (vlevo) u soudu v Liberci

Článek

K tragédii došlo už druhý den tábora v době, kdy hlavní vedoucí odjel s jednou dívkou na vyšetření do nemocnice. Policie po vyšetřování tragédie dospěla k názoru, že za utonutí je kvůli zanedbání povinností zodpovědný právě Mádr, který byl v táborové hierarchii zástupcem hlavního vedoucího a programovým vedoucím. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozilo až šest let vězení.

„Nezajistil dostatečný dozor ani režim bezpečného koupání, nevymezil prostor pro plavce a neplavce, nezajistil pomůcky pro neplavce a nezajistil bezpečné střídání ve vodě. Dozor nad oddílem nejmenších chlapců navíc ponechal pouze na praktikantech, kteří jej však nemohli nahradit,“ vysvětlila verdikt senátu soudkyně Jana Vodehnalová.

Odstrčili ho z nafukovacího kruhu

Chlapec, který ještě neuměl plavat a na tábor byl přihlášený jako neplavec, odešel osudného dne na českodubské koupaliště spolu se všemi ostatními dětmi z nedalekého tábora. Ve vodě si hrál na nafukovacím kruhu. Pak ho z něj podle svědectví jedné dívky jiní kluci, zřejmě ne surově a ne úmyslně, odstrčili. „On spadl z kruhu, ponořil se pod vodu a pak už jsem ho neviděla,“ popsala policistům do spisu dívka.

Soud v Liberci rozplétá, kdo může za utonutí šestiletého chlapce

Krimi

Zástupci hlavního vedoucího přitížilo, že než k tonutí chlapce došlo, od koupaliště odešel na toaletu a ke kiosku, kde si objednal pivo. Vypít ho už nestačil, protože mezitím dívky vytáhly chlapcovo tělo z vody a vedoucí se mu pokoušeli poskytnout první pomoc. Chlapci už ale nepomohla ani resuscitace záchranářů, kteří na koupaliště přiletěli vrtulníkem.

Obžalovaný se brání

Mádr od předchozího stání k soudu nechodí, ve středu po svém obhájci poslal pouze stručnou závěrečnou řeč. „Nezavinil jsem to já jako osoba přímo,“ napsal mimo jiné. Kromě toho se omluvil a uvedl, že má doživotní následky a ponese si trauma celý život.

Soud mu také uložil nahradit škodu zdravotní pojišťovně, chlapcovým prarodičům, kteří měli hocha v pěstounské péči, by měl uhradit po 700 tisících korunách. Verdikt je ale nepravomocný, lhůtu na odvolání si ponechal Mádrův obhájce, státní zástupce i zmocněnec poškozené rodiny.

Rodiče chlapců utonulých na Lhotě jsou vinni, potrestáni nebudou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám