Hlavní obsah

Auto na střeše, sněhová bouře. Silný vítr a ledovka dál komplikují dopravu

Sníh a vítr podobně jako v předešlých dnech i ve čtvrtek komplikují dopravu na řadě míst v Česku. Na Lounsku se na hlavním tahu tvořily kolony kvůli střetu osobního auta s nákladním, několik nehod policie řešila v Plzeňském kraji. Na Vysočině řádila sněhová bouře. Policie některé silnice zavřela pro náklaďáky. Meteorologové dál varují před náledím.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Nehoda auta mezi Zručí a Dolanským mostem u Plzně

Článek

„Pozor v ranních hodinách na náledí. Na některých místech se vyjasnilo a teploty povrchů klesly pod nula stupňů Celsia navzdory tomu, že ve dvou metrech je nad nulou. Hlavní silnice jsou ošetřené, ale na menších to bude klouzat,“ uvedl ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Twitteru.

Náledí podle všeho sehrálo roli u střetu osobního auta s náklaďákem na Lounsku na silnici I/7 v úrovni obce Chlumčany. „V místě se tvoří dlouhé kolony. Jeďte s maximální opatrností a řiďte se pokyny policistů,“ napsala policie na Twitteru.

Kvůli namrzlým silnicím varovali řidiče policisté i chodce v Plzeňském kraji, kde zejména v Plzni a okolí řešili již od středečního večera několik nehod. „Jsou naštěstí bez vážnějších následků. Pozor si dávejte i při přecházení silnic,“ zmínili policisté.

Mluvčí plzeňských hasičů Petr Poncar informoval o nehodě u obce Druzdová na sever od Plzně, kde mezi Zručí a Dolanským mostem skončil řidič s osobním autem na střeše. O muže se postarala záchranka.

Silný vítr nadělal trable i na železnici. Například mezi Kralupy nad Vltavou a Roztoky u Prahy nejezdily od rána vlaky kvůli poruše trakčního vedení, jehož pád způsobil strom, který se do něj při vichru zřítil. Dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu, provoz byl částečně obnoven po 9. hodině. Práce na opravě potrvají zhruba do 18 hodin.

Meteorologové uvedli, že kvůli silnému větru se mohou na silnicích ve vyšších polohách tvořit sněhové jazyky a v Krkonoších a Jeseníkách také závěje.

Kvůli tomu zůstává uzavřených několik silnic zejména pro nákladní dopravu. Těžší kamiony neprojedou úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou v Beskydech na Frýdecko-Místecku, jeden z hlavních tahů na Slovensko. Stále zavřená je pro nákladní vozy silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod s Polskem.

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Sněžku opět zasáhl orkán, tento měsíc již poněkolikáté. Silný vítr zastavil oba úseky lanovky.

V Libereckém kraji jsou hlavní tahy většinou holé a mokré, místy ale podle silničářů leží zbytky rozbředlého sněhu a mohou klouzat. Uzavření silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov pro nákladní vozy nad 3,5 tuny by zatím mělo platit do 14 hodin.

„V závislosti na sjízdnosti vozovky pro nákladní vozidla a vývoji počasí může být ale termín uzavírky změněn,“ řekl Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti. Doporučená alternativní trasa pro nákladní vozidla je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici 35.

Kvůli špatné sjízdnosti je v kraji omezený provoz také na třech silnicích třetích tříd. Na Liberecku zůstává pro těžká nákladní auta nad šest tun uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a Hejnice. Zavřená je pro kamiony také silnice třetí třídy z Rynoltic do Hrádku nad Nisou.

Pro veškerý provoz silničáři v úterý uzavřeli silnici třetí třídy z Albrechtic u Frýdlantu do Horního Vítkova u Chrastavy. Auta neprojedou čtyřkilometrovou alejí minimálně do 15. února. Jde o úsek, který se v zimě neudržuje, na silnici jsou závěje a ze stromů obalených silnou vrstvou sněhu a ledu se odlamují i velké větve.

Auta a autobusy v Praze měly problém vyjet zasněžený kopec a zablokovaly dopravu

Krimi

V Moravskoslezském kraji zůstává pro nákladní vozy těžší 12 tun uzavřený úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou v Beskydech na Frýdecko-Místecku. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady s pitnou vodou Šance. Nesmí se tam solit a kamiony mívají v kopcích problémy.

Na Zlínsku je kvůli ledovce uzavřena v délce 6,2 kilometru silnice III/4932 mezi Loučkou a Vizovicemi. Ze stejného důvodu je neprůjezdná silnice III/42826 v délce 7,6 kilometru mezi Modrou na Uherskohradišťsku a rekreační oblastí Bunč, která leží na rozhraní okresů Uherské Hradiště a Kroměříž. „Vozovka se v zimě neudržuje,“ uvedli silničáři. Před ledovkou varují i na silnicích I/49 a III/04910 při vjezdu do Horní Lidče na Vsetínsku.

Sněhová bouře na Vysočině

S opatrností sjízdné jsou po nočním sněžení silnice na Vysočině. Hlavní tahy jsou po solení mokré, někde zůstává rozbředlý sníh. Kvůli nižším teplotám se na některých silnicích, zejména na Žďársku, může tvořit náledí.

„Do půlnoci to na silnicích na Vysočině dobře nevypadalo, ale (sněhová) bouřka přešla. Teď jsou na silnicích zbytky rozbředlého sněhu, vítr už se uklidnil, venku bylo kolem 110 vozů, skoro všechno,“ řekl dispečer silničářů Roman Hubený.

Na Vysočinu ve středu před 22. hodinou přišla sněhová bouře. Zastavila i provoz na dálnici D1. Mezi 99. a 76. kilometrem ve směru na Prahu uvízly kamiony. Kvůli najíždění sypačů byl před 23. hodinou provoz omezený i ve směru na Brno. Asi o hodinu později se podařilo provoz obnovit.

O víkendu dorazí ochlazení

Počasí

Sníh ve středu pozdě večer zasypal i silnice ve Středočeském kraji. „Je to projeté a prosypané, nejhorší to bylo od středečního večera do půlnoci, a to na Benešovsku a Kladensku,“ řekl pracovník dispečinku krajské správy a údržby silnic. Ve čtvrtek kolem 7:00 hodin byly všechny úseky sjízdné, některé se zvýšenou opatrností, dodal.

Zbytky rozbředlého sněhu leží na vedlejších silnicích v Královéhradeckém kraji, na nesolených silnicích v Krkonoších a Orlických horách pak leží vrstva sněhu o síle až deset centimetrů, místy může být zledovatělá.

V Pardubickém kraji pokrývá souvislá sněhová vrstva vozovky v Železných horách a v okolí Lanškrouna, kde jsou i závěje. V oblastí Hlinska, Poličky, Seče a Třemošnice se tvoří sněhové jazyky. Silnice I/11 přes Suchý vrch je sjízdná s povinnými sněhovými řetězy.

Na horách připadne až 30 centimetrů sněhu, varovali meteorologové

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám