Hlavní obsah

Zeman podepsal zvýšení ošetřovného i státní záruky za úvěry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podepsal ve čtvrtek trojici zákonů, které ve středu schválil Senát v souvislosti s bojem proti koronaviru. Jde o úvěry pro firmy či zvýšení ošetřovného na 80 procent. Zvýší se i odvody za státní pojištěnce. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Stát bude ručit 150 miliardami korun za komerční úvěry pro firmy s nejvýše 500 zaměstnanci. Tyto malé a středně velké firmy by tak mohly získat na obnovu své činnosti po epidemii koronaviru kolem 495 miliard korun. Záruky poskytne Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Senát schválil záruky za úvěry ve výši 150 miliard korun

Domácí

Rodiče, kteří zůstávají doma s potomky kvůli uzavření škol, budou mít nárok na ošetřovné ve výši 80 procent vyměřovacího základu. Dosud to bylo 60 procent. Na ošetřovné získá nově nárok také část lidí, kteří pracují na dohody o provedení práce nebo na dohody o pracovní činnosti.

Cigarety se starým kolkem bude možné prodávat a stahovat z trhu až do konce června. Prodloužení lhůty o jeden měsíc stvrdil prezident v novele zákona o spotřebních daních. Přijatá novela také osvobozuje od spotřební daně vylité pivo, které nemohly pivovary kvůli omezujícím opatřením prodat.

Senátoři odklepli zvýšení plateb za státní pojištěnce

Domácí

O června se pak zvýší o 500 korun odvody státu za tzv. státní pojištěnce. Od příštího roku částka stoupne o dalších 200 korun. Nyní je odvod 1067 korun.

Ošetřovné se zvýší na 80 procent, schválil Senát

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám