Hlavní obsah

Zdravotní sestra může s ventilátorem pracovat sama až po půl roce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní sestra může plicní ventilátor samostatně obsluhovat až po půl roce, nejkratší školení trvá měsíc. V pondělí to řekla náměstkyně ředitele Všeobecné fakultní nemocnice v Praze pro nelékařská povolání Dita Svobodová. S přístrojem mohou pracovat jen všeobecné sestry se specializací na anestezii, resuscitaci a intenzivní medicínu.

Článek

Česko kvůli současné špatné epidemické situaci nakupuje stovky nových ventilátorů, další desítky dostává jako humanitární pomoc od okolních zemí.

"Sestra se zacházet s ventilátorem školí od jednoho do šesti měsíců. Samostatně může s ventilátorem pracovat až po zaškolení, respektive po šestém měsíci," uvedla Svobodová.

Všeobecné sestry si vybírají z devíti specializací, obor studují tři roky na vysoké nebo vyšší odborné škole. Podle informací České asociace sester je specializace na intenzivní medicínu u sester nejčastější.

Ventilátory z jarní sbírky mají konečně povolení od ministerstva

Koronavirus

"Specializace pro intenzivní péči dává sestrám kompetence při záchraně života, tedy při selhání základních životních funkcí. Takové kompetence sestry s ostatními specializacemi nemají. S tím jde však na druhé straně ruku v ruce větší zodpovědnost a vyšší míra stresu. Tato specializace zkrátka není pro každého," uvedla k tomu dříve garanta specializačního vzdělávání sester při FN Plzeň Světluše Chabrová.

Foto: corovent.cz

Plicní ventilátor pro pacienty

Při plicní ventilaci mechanický přístroj plně nebo částečně nahrazuje činnost plic a čerpání kyslíku po těle. Lékaři upozorňují, že plicní ventilace je velmi invazivní metoda, která může plíce i poškodit. Ideální je její nasazení na co nejkratší dobu.

Do Česka v posledních dnech míří jako humanitární pomoc desítky až stovky plicních ventilátorů. V pondělí dorazilo 45 přístrojů z Rakouska a 150 z Maďarska, v neděli 30 z krizových zásob Evropské unie. Dále se jedná o dodání 105 ventilátorů z Nizozemska. Dalších asi 60 ventilátorů má poslat do ČR Severoatlantická aliance (NATO).

Přehledně: Jak Západ pomáhá nakaženému Česku

Koronavirus

V nemocnicích by mohlo pomoci také 182 plicních ventilátorů CoroVent vyvinutých na jaře ve spolupráci s ČVUT a vyrobených za peníze z dobročinné sbírky.

Kapacity plicních ventilátorů jsou jeden z údajů, které sleduje dispečink intenzivní péče. Největší volná kapacita byla podle zveřejněných dat kolem 25. srpna, kdy byly neobsazené téměř dvě třetiny lůžek. Na začátku října to bylo 54 procent a podle sobotních dat 48,1 procenta. Proti začátku října, kdy bylo v nemocnicích celkem 1792 umělých plicních ventilátorů včetně přenosných a na operačních sálech, jich do neděle přibylo 171.

V nemocnicích je aktuálně více než 5300 lidí s covidem-19. V těžkém stavu, který nejčastěji plicní ventilaci vyžaduje, je 800 z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám