Hlavní obsah

Zaorálek: Živnostníci v kultuře by mohli dostat 60 tisíc na ruku

Lidé pracující v kultuře by mohli jako jednorázovou pomoc získat až 60 000 korun. V rozhovoru pro Lidové noviny (LN) to řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Nárok bude mít každý živnostník z oboru, fungovat to bude podobně jako na jaře 25 000 korun na ruku - jen se dokládá, odkud plynuly příjmy loni, píše list. Dohromady je na tuto pomoc vyčleněno asi 750 milionů korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) konkrétní výši částky nekomentoval. "Aktuální výše poskytnuté pomoci již přesáhla dvě stě miliard korun a řada vládních programů stále běží. Co se týče případných dalších kroků, jsou předmětem probíhajících jednání na úrovni vlády," sdělil LN. Vyladění detailů, zdrojů a parametrů bude podle něj hlavním vládním úkolem v příštím týdnu, nicméně paušál pro umělce na volné noze by měl začít fungovat v horizontu dvou týdnů.

Zaorálek: Svět umění se sám neoživí, potřebuje pomoc

Koronavirus

Vedle toho se podle listu připravuje pokračování dotačních programů pro neziskové kulturní stánky i pro ty komerční. Potřeby těch druhých se však nemají sanovat z peněz ministerstva kultury, ale naopak to má být z programů ministerstva průmyslu, neboť se na ně uplatňuje pohled, že jde o podnikání.

Přehledně: Co všechno se zpřísní

Koronavirus

Na podporu kultury vláda nejprve schválila miliardový podpůrný balíček, později ministerstva kultury a průmyslu spustila program COVID-kultura, který směřuje k podnikatelům v kultuře a má k dispozici 900 milionů korun. Program má kompenzovat výdaje, které vznikly v souvislosti s neuskutečněnými akcemi.

Ne všechny subjekty působící v kultuře, které kvůli vládním opatřením tratily, ale na peníze z něj dosáhnou. Na to, že na peníze nebudou mít nárok, nejprve upozornili filmoví distributoři, později také Asociace hudebního průmyslu zastupující největší tuzemské společnosti působící v hudebním průmyslu.

Reklama

Výběr článků

Načítám