Hlavní obsah

Základní informace pro cestování a pobyt v Rakousku

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rakousko dlouho umožňovalo českým občanům vstup na své území bez omezení. Od 28. září potřebují občané Prahy čerstvý negativní test na koronavirus, jinak nebudou do Rakouska vpuštěni, případně by je čekala karanténa. Každopádně si ale na cestu k našim jižním sousedům určitě přibalte roušku.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Jezero Fuschlsee v Rakousku

Článek

K 8. říjnu evidovaly rakouské úřady 52 057 nakažených koronavirem, z čehož aktivních je zhruba deset tisíc případů. Celkem 783 infikovaných viru podlehlo.

Po českých občanech, mimo ty pražské, není v Rakousku vyžadováno ani osvědčení o negativním testu na koronavirus, ani pobyt v karanténě.

Roušky noste všude

Roušky či jiné textilní bariéry zakrývající nos a ústa se budou při pobytu a cestování po alpské zemi hodit. Jak upozorňuje Velvyslanectví ČR ve Vídni, v zemi platí povinnost nosit roušky či jiné zakrytí nosu a úst ve všech obchodech, při poskytování služeb, na úřadech, v bankách, na poštách a u benzínových pump, ve školách (mimo třídy) a všude, kde dochází ke styku se zákazníky.

Dále roušku použijete v hromadných dopravních prostředcích (metro, tramvaje, autobusy), v taxi a při spolujízdách, pokud osoby nesdílejí společnou domácnost, a při akcích v uzavřeném prostoru.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Roušky jsou povinni nosit též návštěvníci zdravotnických a lázeňských zařízení a pečovatelských domů. Povinnost nosit roušku nemají děti do šesti let a osoby, u kterých to ze zdravotních důvodů nelze vyžadovat. Místo roušky je možné použít i šál, nebo šátek zakrývající nos a ústa. Je nutné dodržovat odstup mezi osobami minimálně jeden metr.

Do hor nebo na památky. V hlavním městě Alp je všude blízko

Cestování
Kontakt na Velvyslanectví ČR ve Vídni:
Telefon: +431 899 58 111 (pondělí až pátek 14.00-15.30 hod)
Email: consulate_vienna@mzv.cz
Informace Ministerstva zahraničních věcí ČR k Rakousku a podmínkám vstupu do země

Památky jsou otevřené

Rakousko bude jednou z destinací, kam bude možné vydat se v létě na dovolenou. Hotely, restaurace, ale i další volnočasová zařízení se otevřela v květnu a ani lyžování není problém. Přístupný je totiž skiareál na ledovci Hintertux, který láká na zimní radovánky celoročně. Přesto je však nad nadcházející zimní sezónou velký otazník.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Během léta je voda v Attersee dostatečně teplá i na koupání.

Otevřené jsou i památky, včetně muzeí, galerií a podobně. Nic tedy nebrání návštěvě Vídně a všeho, co nabízí. Ve vnitřních prostorách je ale nutné nosit roušku, je tak vhodné mít ji vždy při sobě. Roušky jsou nutné i při vstupu do restaurací, u stolu při jídle je lze sundat.

Alpská metropole skoro za humny. Salcburk není jen Mozart

Cestování

Největším lákadlem Rakouska jsou samozřejmě Alpy a různé sportovní aktivity v nich, ať už cyklistika, nebo vysokohorská turistika. Jelikož jsou od konce května v provozu lanovky i horské chaty, návštěvě přírody nic nebrání. Na přespání v chatách se ovšem vztahují různá pravidla. Například v Tyrolsku je nutné si ubytování objednat předem, zakrýt si v prostorách ústa a nos, ale i použít vlastní spacák.

Přes léto byla velmi populární vesnice Hallstatt, která je běžně doslova zasypána turisty, zejména těmi z Asie. Vzhledem k celosvětové situaci v ní bylo letos jistě mnohem klidněji, ač provozovatelé místních turistických zařízení naříkají nad hrozivou sezónou.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Hallstatt je dost možná nejfotografovanější rakouskou vesnicí. Ještě o chlup půvabnější je asi v zimě, ale i v létě má své kouzlo.

Rakouská turistická centrála na svých stránkách zveřejnila v češtině všechny užitečné informace, které se týkají příjezdů vlakem, ubytování, kulturních akcí a dalšího.

Ideální destinace cyklistů i gurmánů. Rakouský Burgenland se obejde i bez hor

Cestování

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám