Hlavní obsah

Muzeum křišťálů v Rakousku je zhmotněná halucinace, vystavuje i Warhola

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firma Swarovski patří k těm nejznámějším na světě. Ač to její jméno příliš nenaznačuje, je rakouská, a dnes sídlí v tyrolské obci Wattens nedaleko Innsbrucku. Kromě továrny se zde nachází i trošku svérázná turistická atrakce Kristallwelten neboli křišťálové světy. Jedná se v podstatě o muzeum či galerii, kde mají návštěvníci možnost zhlédnout nejrůznější předměty ze skla. Občas expozice působí jako silný halucinogen.

BEZ KOMENTÁŘE: Venkovní expozice Swarovski KristallweltenVideo: Swarovski

 
Článek

Je ne zcela známou informací, že zakladatel firmy, Daniel Swarovski, byl českého původu. Narodil se v Jiřetíně pod Bukovou a byl, jak jinak než brusičem skla. Jím založená společnost se stala stoprocentně tou nejznámější, co se zpracování skla týče. Kromě šperků dnes vyrábí i nejrůznější dekorační předměty, jako chronicky profláknuté křišťálové labuťky, svými skleněnými kamínky zdobí ale třeba i propisky. Pro někoho tak může být Swarovski synonymem kýče.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Vchod do muzea hlídá hlava obra.

Muzeum Kristallwelten ve Wattens se otevřelo už před 22 lety na oslavu 100. výročí založení firmy. A dodnes je funkční turistickou atrakcí, která může návštěvníky přitahovat z nejrůznějších důvodů. I pro svou bizarnost.

Expozice je rozdělená na dvě části — venkovní a vnitřní. Venkovní je tvořena „lesem” z křišťálových obláčků, což jsou drátěné konstrukce poseté stovkami a stovkami skleněných kamínků. Pod nimi se nachází umělé jezírko. Když proto svítí slunce, pohled je to téměř oslepující, křišťály se blyští a světlo se ostře mihotá.

Dóm se zrcadly je nejpůsobivější

Vstup do vnitřní expozice, která je kompletně ukrytá pod umělým travnatým kopečkem, střeží hlava obra či trolla, který z úst chrlí vodu a oči má opět z křišťálů. Za ním už začíná samotná galerie, pro kterou díla vytvořili i takoví umělci jako Andy Warhol, Keith Haring či Salvador Dalí. Samozřejmě za použití broušeného skla.

Foto: Michael Švarc, Novinky

V některých sálech si autoři děl hráli se světlem.

Sálů se tu nachází 16 a každý má vlastní koncepci. Někde si umělci hráli se světlem, někde s celkovou náladou v místnosti. Například v sále s vánočním stromečkem, kde hraje i minimalistická a poněkud psychedelická hudba, mohou návštěvníci ucítit i různé vůně. Jsou tu ovšem i klasické skulptury, které jsou křišťály pouze ozdobené. Pravděpodobně nejimpozantnějším sálem je Křišťálový dóm, obrovská kupole obložená 595 zrcadly, která vytvářejí dojem nekonečna. Místnost se často využívá i pro svatby.

Foto: Swarovski Kristallwelten

Nejimpozantnějším sálem je dóm se zrcadly.

Foto: Michael Švarc, Novinky

V muzeu je 16 sálů, z nichž každý má vlastní kompozici.

V samém závěru muzea jsou k vidění šperky z křišťálů nebo také oblečení jimi ozdobené. Následuje obchůdek, kde si návštěvníci mohou zakoupit nejrůznější upomínkové předměty, ale rovněž tradiční výrobky Swarovski. Třeba taková propiska osázená skleněnými drahokamy vás může vyjít i v přepočtu na dva tisíce korun, ale je bezesporu oslnivá — obzvlášť při správném lomu světla.

Rodiny s dětmi asi více než samotná halucinogenní expozice zaujme herna ve vysoké budově na pozemku. Má několik pater a v každém najdou návštěvníci jiné vyžití. V jednom například několik trampolín. Všechna hrací patra jsou navíc propojena šplhací sítí a proplést se jí může být docela makačka. Jelikož jsou všude leštěné dřevěné podlahy, mohou si návštěvníci zapůjčit protiskluzové ponožky. Nejen děti se tu skutečně bohatě vyřádí.

Vstup do Kristallwelten stojí pro dospělého 19 eur (500 korun), pro děti od 6 do 14 let 7,50 eur (197 korun).

Muzeum se nachází ani ne 20 minut cesty od Innsbrucku, který je hlavním městem rakouské spolkové země Tyrolsko. Kromě toho, že je charakteristický svým historickým centrem s malebnými barokními budovami, zde stojí i dvě stavby od světoznámé architektky Zahy Hadid. Jednou je lanová dráha z centra města na přilehlý vrchol a druhou skokanský můstek Bergisel, který byl vůbec první stavbou Zahy Hadid v Rakousku.

V jedné z innsbruckých kaváren si mohou návštěvníci dát i slavný vídeňský dort Sacher. Je to navíc originál, každý den se letecky dováží přímo z hlavního města ze Sacher Café, kde se ten původní vyrábí. Innsbruck je jinak, podobně jako Vídeň, velmi kulturně založeným městem, jsou zde muzea či opera. Za městem se nachází letiště, nicméně přímá linka z Prahy neexistuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám