Hlavní obsah

Za roušky zabavené v Lovosicích „daruje” Česko do Itálie jiné

• Aktualizováno

Do Itálie v pondělí zamířil autobus, které veze 110 000 roušek, které jsou darem za ochranné pomůcky, které byly minulý týden zabaveny ve skladu v Lovosicích. Do vlasti autobusem cestuje i 41 italských občanů, které při zpáteční cestě nahradí Češi, kteří se budou vracet z Itálie.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Zdravotník v italské Brescii (ilustrační foto).

Článek

„Na palubě autobusu je také 110 tisíc roušek jako dar Itálii, který má nahradit materiál, jenž byl zřejmě čínským darem určeným pro italské krajany. Česko nečekalo na konec vyšetřování a vzhledem k situaci odeslalo náhradu ihned. Jsme v tomto případě v kontaktu jak s italským ministerstvem zahraničí, tak italskou ambasádou v Praze,” uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Státem zabavené respirátory v Lovosicích byly Červeného kříže. Mířily do Itálie

Koronavirus

Sto tisíc roušek bylo uloženo ve firemním skladu v průmyslové zóně v Lovosicích. Celníci tam objevili v úterý celkem 680 000 roušek a 28 000 respirátorů.

Následné šetření odhalilo, že část z nich byla darem Červeného kříže města Čching-tchien čínské provincie Če-ťiang čínským krajanům v Itálii.

Policisté v Lovosicích zabavili spekulantům tisíce respirátorů a statisíce roušek

Koronavirus

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) už dříve uvedl, že v Lovosicích šlo o zásah policie proti spekulantům s rouškami. Firma je podle něj měla dodat zdravotníkům, ale na poslední chvíli se snažila navyšovat cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám