Hlavní obsah

Většinu českých krajů Němci zařadí mezi rizikové oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německo ve středu nezařadilo na seznam epidemiologicky rizikových oblastí celou Českou republiku. Mimo seznam zůstaly Ústecký a Moravskoslezský kraj. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v úterý informoval, že by mohlo Německo zařadit mezi rizikové oblasti celou Českou republiku.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Rozhodnutí Německa ohledně cestování je nakonec mírnější a s některými výjimkami, o které jsme usilovali. Riziková nebude celá ČR, bezpečné nadále zůstávají Ústecký a MS kraj. Obavy nemusí mít pendleři a lidé vracející se domů (tranzit),” napsal šéf diplomacie ve středu večer.

Konečné rozhodnutí pak potvrdil německý Institut Roberta Kocha.

Zavádět kvůli koronaviru celostátní karantény je zbytečné, tvrdí německý expert

Koronavirus

Pro zařazení na německý seznam rizikových zemí je hlavní podmínkou překonání hranice 50 nakažených na 100 000 obyvatel za posledních sedm dní. Druhým kritériem je aktuální epidemická situace v dané zemi. Pokud například počet případů prudce roste, ale celková sedmidenní bilance ještě nedosáhla zmíněného limitu, může Německo i tak zemi vyhodnotit jako rizikovou.

Pro cesty z rizikových oblastí do Německa je požadován negativní test na koronavirus, nebo povinná karanténu s následným testem v Německu. Od října bude vyžadována karanténa plošně, ukončit ji bude možné až po pěti dnech negativním rozborem. Výjimky prozatím mají řidiči kamionů či pendleři, pokud nemají příznaky nemoci covid-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám