Hlavní obsah

Válečný veterán zemřel na koronavirus sto let poté, co jeho bratr podlehl španělské chřipce

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Mezi mnoha oběťmi koronaviru je také stoletý válečný veterán z Long Islandu Philip Kahn. Zákeřné nemoci přitom podlehlo také jeho dvojče Samuel, jenže o sto let dříve, kdy po světě řádila španělská chřipka, uvedl zpravodajský web CNN.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Zaměstnanec CureVaku při práci na vakcíně proti Covid-19

Článek

„Poslední dobou jsme o koronaviru hodně mluvili. Vždycky mi říkal, že historie se opakuje a sto let není zas tak dlouhá doba,“ řekl CNN Kahnův vnuk Warren Zysman.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Philip a Samuel Kahnovi se narodili 5. prosince 1919. Jeho bratr podlehl jako novorozenec španělské chřipce, která svět zasáhla mezi roky 1918-1920 a na níž celosvětově zemřelo přibližně 50 milionů lidí. „Hodně jsme o jeho bratrovi mluvili. Evidentně mu přirostl k srdci, ačkoli vlastně ani nedostal čas ho poznat,“ uvedl Zysman.

Kahn podle synovce pečlivě sledoval vývoj současné pandemie koronaviru. Před svou smrtí prý hodně kašlal a špatně se mu dýchalo, takže existovala pravděpodobnost, že se virem nakazil. Podstoupil i test, který byl pozitivní, což se ale rodina dozvěděla až po jeho smrti.

V USA podlehl první člověk koronaviru už počátkem února

Koronavirus

Seržant Philip Kahn byl za druhé světové války technikem a kopilotem u amerického letectva. Za svou službu obdržel dvě bronzové medaile a byl nejstarším žijícím válečným veteránem na Long Islandu. „Mrzí mě, že při současných opatřeních jsme mu nemohli vystrojit vojenský pohřeb, jak si přál,“ dodal Kahnův synovec.

Spojené státy zasáhl koronavirus nejvíce ze všech zemí. Mají téměř 850 tisíc potvrzených případů nákazy a více než 48 tisíc mrtvých. Jen v New Yorku zemřelo přes 15 tisíc lidí a sám tento stát má více potvrzených případů než kterákoli jiná země světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám