Hlavní obsah

V Norsku je kvůli nákaze pasažéra v karanténě přes 200 lidí na výletní lodi

Výletní loď se 123 cestujícími a 85 členy posádky zakotvila v norském přístavu Bodø, kvůli zjištěné nákaze koronavirem u jednoho bývalého pasažéra ji však nikdo nemůže opustit. Ve středu o tom informovala agentura AP. Na jiné norské výletní lodi v karanténě je nakažených už 44.

Foto: Sondre Skjelvik, ČTK/AP

Na výletní lodi uvázlo v karanténě 123 cestujících a 85 členů posádky

Článek

„Situaci bereme velice vážně,” řekla stanici NRK starostka města Bodø Ida Pinnerødová. Otestována bude celá posádka a úřady nyní zvažují, zda mají test podstoupit i všichni pasažéři.

Vlastníkem lodi je společnost SeaDream Yacht Club. Firma uvedla, že „upřímně doufá, že na palubě nemoc covid-19 není”, a že si není vědoma, že by se nakazil nebo měl příznaky nemoci jakýkoliv další host nebo člen posádky. Podnikla ale „nezbytná preventivní opatření”.

Podle společnosti byl v úterý pozitivně testován na koronavirus jeden z cestujících, který se v neděli vrátil do Dánska.

S nákazou na palubě se momentálně potýká i výletní loď MS Roald Amundsen, která kotví v severském přístavu Tromsø po plavbě na Špicberky. Pozitivně testováno tam podle úřadů bylo už 44 lidí, z toho 35 členů posádky a devět cestujících - ve všech případech norští občané. Zatím se nepodařilo zjistit, jak lokální epidemie vypukla.

Nemáš roušku? Budeš uklízet, nebo dělat kliky, platí ve Venezuele

Amerika

Majitel plavidla, společnost Hurtigruten, nařídil v pondělí zastavit veškeré plavby svých lodí a Norsko současně na dva týdny uzavřelo přístavy pro veškeré výletní lodě. Firma provozuje výletní plavby podél západního pobřeží Norska z přístavu do přístavu, v nichž se mohou pasažéři vyloďovat. Panuje proto obava z přenosu nákazy na místní obyvatelstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám