Hlavní obsah

V Hongkongu prodlužují omezení, i když se počty nově nakažených blíží nule

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Hongkongu v pondělí 20. dubna dosáhli pozoruhodného milníku, počet nově nakažených covid-19 se zde rovnal nule a i následující dny přibývali nově nakažení spíše po jednotlivcích. Dalo by se tedy očekávat, že zde skončí podle původního plánu veškerá přísná opatření spjatá s epidemií koronaviru, která zde propukla koncem března. Nic z toho se ale nekoná, úředníci naopak rozhodli o prodloužení veškerých opatření minimálně o dva týdny.

Foto: Profimedia.cz

V Honkongu by měla zůstat všechna opatření minimálně dalších 14 dní

Článek

„Není čas na ješitnost. Pokud v současné době uvolníme veškerá opatření, dobrá práce, kterou jsme v posledních týdnech odvedli, by byla zbytečná,” uvedla správkyně Hongkongu Carrie Lamová.

Konzervativní přístup hongkongské administrativy tak vytváří kontrast k většině zemí světa, kde mnozí představitelé státu spíše tlačí na co nejrychlejší zrušení omezení a co nejrychlejší rozhýbání ekonomiky.

Rozhodnutí úředníků podporují i někteří hongkongští odborníci, podle nichž je také na uvolnění omezení příliš brzy. „Potřebujeme více času k tomu, abychom zkusili zastavit přenosový řetězec v komunitě,” vysvětluje pro Time David Hui, odborník na respirační medicínu z Čínské univerzity v Hongkongu.

Podle něj by měla omezení trvat až 28 dní. Uvolňování omezení by i poté mělo být postupné. Hongkong tak prý nechce opakovat chybu, jež učinily Japonsko a Singapur, když příliš brzy uvolnily veškerá opatření a v současné době musí čelit druhé vlně nákazy.

Hokkaidó uvolnilo restrikce a teď čelí druhé vlně epidemie

Koronavirus

Město má doposud potvrzených 1034 nakažených s covid-19 z celkového počtu obyvatel (7,5 miliónu). Čtyři lidé zemřeli. Přestože je Hongkong jedním z nejhustěji obydlených měst na světě, podařilo se díky sociální izolaci, důkladnému trasování kontaktů a cestovních omezení, udržet počet nakažených pod kontrolou.

Koncem ledna byly zavřeny školy, velké zábavní parky a úředníci začali pracovat z domova. Mnohé firmy se přidaly a také nechaly většinu zaměstnanců pracovat doma. Na konci března, kdy to vypadalo, že se blíží druhá vlna epidemie, úředníci povolili vstup do města pouze rezidentům, ostatní měli zákaz a pro všechny, co přijeli do města, platila 14denní karanténa.

Podniky jako bary, kosmetické salony a tělocvičny byly také uzavřeny. Do restaurací se ale smí, jen zde platí omezení, že u stolu nesmí sedět více jak čtyři lidé a mezi stoly musí být rozestupy 1,5 metru.

Zoo se kvůli koronaviru uzavřela a pandy se po 10 letech konečně spářily

Koktejl

Úspěch zastíněný politikou

Ne všichni se shodnou na tom, že vede Lamovou k prodloužení opatření strach z další vlny nákazy. Mnozí poslanci Hongkongu se bojí, zda tím pravým důvodem není krok Pekingu zintenzivnit svůj vliv nad městem.

Ve středu 22.dubna zde totiž došlo k neplánované reorganizaci vlády, kdy čtyři ministři vládu opustili a dva změnili resort. Přestože Carrie Lamová tento krok zdůvodňuje snahou oživit ekonomiku otřesenou koronavirem, někteří hongkongští zákonodárci to spíše přičítají upevňování moci Pekingem. Jedná se totiž o největší změny ve vládě od doby, kdy je Lamová ve funkci.

Reklama

Související články

Recese v Hongkongu se prohloubila

Recese hongkongské ekonomiky se v posledním čtvrtletí loňského roku prohloubila. Meziročně tamní hrubý domácí produkt (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí poklesl o 2,9...

Výběr článků

Načítám