Hlavní obsah

Recese v Hongkongu se prohloubila

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recese hongkongské ekonomiky se v posledním čtvrtletí loňského roku prohloubila. Meziročně tamní hrubý domácí produkt (HDP) ve čtvrtém čtvrtletí poklesl o 2,9 procenta. Za celý rok se tamní ekonomika propadla o 1,2 procenta. Došlo k tomu vůbec poprvé od roku 2009, uvedla agentura Reuters.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Demonstranti ověsili figuríny svými hesly.

Článek

Technická recese je definována jako dva čtvrtletní poklesy HDP za sebou. Hongkongská ekonomika zaznamenala již třetí čtvrtletní pokles za sebou.

Analytici podle Reuters předpovídají, že první čtvrtletí letošního roku bude pro Hongkong ještě horší. Mimo jiné i proto, že vláda v pondělí oznámila uzavření deseti ze 13 hraničních přechodů s pevninskou Čínou. Jedná se o opatření proti šíření koronaviru.

Uzavření hranic s Čínou negativně ovlivní příliv turistů a maloobchodní tržby.

V Hongkongu se protestovalo v nákupních centrech

Zahraniční

Poloautonomní čínský region Hongkong čelí největší politické krizi od předání země z britské do čínské správy v roce 1997.

Statisícové demonstrace propukly v červnu loňského roku. Spouštěčem byl zákon, který měl umožňovat vydávání podezřelých osob do pevninské Číny.

Hongkong je významné asijské finanční centrum a dlouhodobě se umisťuje na špici žebříčků ekonomické svobody.

Reklama

Související články

Protestující Hongkong se propadl do recese

Hongkong, kterým v posledních měsících zmítají protesty, se propadl do ekonomické recese. Ve třetím čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) města propadl o 3,2...

Výběr článků

Načítám