Hlavní obsah

Dezinformace a hoaxy o koronaviru se po internetu šíří jako lavina

Novinky, mif

Bez nadsázky jako lavina se po internetu šíří poplašné zprávy a dezinformace týkající se koronaviru 2019-nCoV. Proti smyšleným informacím o nemoci, která si dosud vyžádala 170 lidských životů, se snaží bojovat například Facebook. Bohužel marně, jak informoval server CBS News.

Foto: Xiong Qi, ČTK/AP

Pacient v karanténě v nemocnici v čínském Wu-chanu.

Článek

Právě na největší sociální síti na světě je možné narazit na dezinformace a hoaxy nejčastěji. Například bezmála pět tisíc lidí sdílelo na Facebooku zprávu o tom, že samotný koronavirus je podvod a snaha Číny získat prostředky od zbytku světa.

Další zprávy například tvrdí, že lék na koronavirus je znám již dávno – má jít o mexické pivo Corona. I když se to může zdát jako počin nějakých vtipálků, někteří uživatelé tomu evidentně skutečně věří. Stejně tak je nesmyslný komentář, podle kterého je s výskytem nemoci spojena nadace Billa a Melindy Gatesových.

Jiná dezinformace zase uvádí, že v souvislosti s výskytem choroby různé světové mocnosti přeruší přístup k internetu, aby nebylo možné „šířit pravdu o koronaviru“. Chtějí tak prý umlčet sociální média a jedince, kteří „říkají o viru pravdu“. Nic z výše uvedeného samozřejmě není pravda, jak zdůraznil server CBS News.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Vydělávají miliony dolarů

I když se to nemusí na první pohled zdát, podobné kauzy globálního dosahu jsou pro tvůrce dezinformací hotový zlatý důl. Využívají totiž strachu a paniky lidí, aby je nasměrovali na své webové stránky. Díky tomu následně profitují ze zobrazované reklamy, a to klidně i několik milionů dolarů.

Výjimkou nicméně není ani to, že hoaxy – tedy poplašné zprávy – často šíří i samotní uživatelé. Jednoduše věří tomu, co si na internetu přečtou.

Novým koronavirem se už v Číně nakazilo více lidí než SARS

Svět

Facebook se snaží proti podobným podvodným zprávám bojovat již delší dobu. Objevují se totiž vždy, když vypukne nějaká kauza takto velkých rozměrů. V minulosti například v případě amerických prezidentských voleb.

Server CBS News nicméně poukázal na to, že se pracovníkům největší sociální sítě evidentně nedaří výskyt falešných zpráv utlumit, jak dokazují i dezinformace týkající se koronaviru.

Pravdou nicméně je, že množství nemocných a mrtvých přibývá každým dnem. Čínské úřady ve čtvrtek uvedly, že počet obětí vystoupal na 170, nakažených je k osmi tisícům. U dalších více než 12 tisíc nakažených se čeká na výsledky testů, píše agentura DPA. Současně se zvyšují počty nemocných v ostatních částech světa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám