Hlavní obsah

Turecko uzavírá hranice s Řeckem i Bulharskem, migrantů se to netýká

Ankara, Athény

Turecko se rozhodlo po dlouhém středečním zasedání zavést tvrdší opatření proti koronaviru, lidé mají tři týdny zůstávat doma. Oznámil to podle vládního listu Daily Sabah turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Nevyhlásil ale stav nouze. Uzavírají se také hranice s Řeckem a Bulharskem, neplatí to však pro migranty mířící do Evropy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko zavírá hranice s Řeckem a BulharskemVideo: Reuters

 
Článek

Asi pět set migrantů se ve středu odpoledne pokusilo opět proniknout přes plot na hranicích u přechodu Kastanies a řecká police proti nim nasadila slzný plyn. Zásah trval dvě hodiny. Nepokoje na řecko-turecké hranici propukly jen několik hodin po jednání Erdogana s nejvyššími představiteli Francie, Německa a Británie o migrační krizi vedeném na dálku. Podrobnosti z něj zveřejněné nebyly.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Řecko hranici uzavřelo, když Turecko přestalo dodržovat dohodu s EU o zadržování migrantů na svém území. Řecká hranice je navíc vnější hranicí EU a sedmadvacítka se rozhodla uzavřít celé své vnější hranice kvůli pandemii.

Turecko ve středu oznámilo, že zavřelo všech šest svých pozemních i námořních přechodů s Řeckem a Bulharskem, aby zabránilo šíření koronaviru, ale vysoký turecký představitel podle agentury Reuters uvedl, že ani toto opatření nic nezmění na tom, že Ankara nebude dál bránit migrantům, aby opustili Turecko.

Tvrdá opatření v Turecku

„Vyzývám náš národ, aby pokud to bude možné nevycházel z domovů, než hrozba pomine,“ řekl Erdogan: „Čím více zvětšíme vzdálenosti ve společnosti, čím více omezíme pohyb, tím menší bude hrozba. Lidé, kteří jdou do práce, by se měli hned vrátit domů a po příchodu si umýt ruce a obličej, než se někoho dotknou.“

„Potřesení rukou, obětí a polibky mají důležitou roli v naší kultuře, ale my musíme podobné kroky na čas odložit. Dokud nepomine nebezpečí epidemie, měli bychom se jim vyhnout. Svou lásku a ocenění můžeme vyjádřit gesty a slovy,“ dodal turecký prezident, „nejlepší ochrana před nemocí, na niž není vakcína a léky, je zastavit infekci.

V Turecku je už 191 potvrzených případů nákazy, za den se jejich počet zdvojnásobil. Dva lidé Covid-19 podlehli. V Řecku je potvrzeno 341 případů nákazy SARS-CoV-2. V zemi jsou zakázané akce pro více než deset lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám