Hlavní obsah

Turecko přiznalo švindl se statistikou. Nakažených má dvacetkrát víc

– Ankara
Novinky, Alex Švamberk

Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca ve čtvrtek přiznal, že Turecko neuvádělo ve statistikách všechny nakažené koronavirem SARS-CoV-2. Podle něj nebyly do denních statistik nově nakažených zařazovány případy bez příznaků. Opoziční republikánská strana CHP a Turecká zdravotnická asociace (TTB) obvinily vládu, že tajila, že počty nakažených jsou dvacetkrát větší, aby udržela ekonomiku v chodu.

Turecký ministr zdravotnictví Fahrettin Koca ukazuje, jak země zvládá pandemii

Článek

„Koca 10. září oznámil, že přibylo 1512 nových pacientů, ale ve skutečnosti byl aktuální počet nových případů 29 377,“ uvedl podle listu Hürriyet tento týden poslanec CHP Murat Emir s odvoláním na dokument laboratorního informačního systému ministerstva zdravotnictví.

Koca pravost dokumentu zpochybnil s tím, že nemá datum a že podle něj uvádí mylný počet 152 000 testů, přičemž jich ten den bylo provedeno jen 112 000.

Sám pak ale přiznal, že počet potvrzených případů je mnohonásobně vyšší než uváděné číslo nových „pacientů“.

Nakažený vs. pacient

Když po letním poklesu případů začal jejich počet opět stoupat, turecké ministerstvo zdravotnictví začalo od 29. července zveřejňovat místo počtu nových případů nákazy počet nových „pacientů“. Podle Koci to byli lidé, u nichž se projevily příznaky nákazy.

Španělsko chce uzavřít Madrid a několik dalších měst

Zahraniční

Koca ale přiznal, že počty těchto „pacientů“ jsou výrazně nižší než počty skutečně potvrzených případů, když řekl: „Lidé, kteří jsou testováni pozitivně, ale nemají žádné příznaky, představují naprostou většinu.“

Nezveřejnil ovšem, podle jakého kritéria se nakažení zařazují do skupiny „pacientů”.

Lidé bez příznaků nejsou klíčoví

Podle něj ale nejde o klíčovou skupinu: „Ti v této skupině nemají primární význam pro pandemii. Ve skutečnosti by se měla věnovat pozornost počtu nových pacientů (s příznaky).“

Jenže i lidé nakažení koronavirem, kteří nepociťují žádné příznaky nemoci covid-19, mohou být infekční a šířit nákazu dál.

Koca k tomu dodal, že i když vláda nezveřejňovala počty asymptomatických případů, tak se trasovacím týmům dařilo tyto lidi izolovat a zabránit tak šíření viru.

Turecko není jedinou zemí, která nezařazovala do statistik všechny případy, také Čína zpočátku na jaře zveřejňovaly jen počty nakažených s příznaky, ale pak začala zveřejňovat i počty asymptomatických případů, jen jen nezahrnovala do celkové statistiky nakažených.

Reklama

Výběr článků

Načítám