Hlavní obsah

Trump má koronavirus

Novinky, Alex Švamberk, Luděk Fiala
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump byl pozitivně testován na koronavirus. Oznámil to na Twitteru. Pozitivní na koronavirus je také Trumpova manželka Melanie.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump na úterním mítinku v Moon Township

Článek

„Dnes večer (ve čtvrtek) jsme první dáma a já byli pozitivně testováni na covid-19. Okamžitě zahájíme karanténu a proces rekonvalescence. Společně se z toho dostaneme!” uvedl 74letý Trump.

Trumpův lékař očekává, že prezident bude i s nákazou vykonávat své povinnosti. V prohlášení také uvedl, že Trump i Melania jsou v pořádku.

„Prezident a první dáma jsou na tom v tuto chvíli dobře,“ uvedl prezidentův lékař Sean Conley. Během rekonvalescence podle něj prezidentský pár plánuje zůstat v Bílém domě. „Ujišťuji vás, že očekávám, že prezident bude pokračovat během zotavování bez přerušení v plnění svých povinností,“ napsal lékař.

„Zdravotnický tým Bílého domu a já je budeme ostražitě sledovat. Oceňuji podporu poskytnutou některými z největších lékařských odborníků a institucí,“ dodal, aniž by uvedl, o koho šlo a jakou pomoc poskytli. Trump přitom svým věkem i hmotností patří do rizikové skupiny.

Trump i jeho manželka byli v karanténě už před potvrzením nákazy, neboť pozitivní test měla jedna z jeho poradkyní, Hope Hicksová. Hicksová ovšem do karantény zřejmě pošle dvacet lidí, kteří s ní v poslední době cestovali, uvedl server MSNBC. Mimo jiné to byli Ivanka Trumpová, její manžel Jared Kushner a další tři příslušníci Trumpovy rodiny, právník Bílého domu Rudy Giuliani a republikán Jim Jordan.

Zdroj nákazy není jasný

Zatím není jasné, kdy se Trump a Melania nakazili. Pokud se Trump nakazil od Hicksové, tak nejspíš v pondělí, kdy spolu letěli prezidentským speciálem na předvolební debatu do Clevelandu. Je však otázkou, kdy se nakazila Hicksová. Pokud by se u ní poprvé projevila nákaza až ve čtvrtek, zřejmě by se všichni nakazili od někoho jiného, uvedl profesor biologie Carl Bergstrom. Celý tým Bílého domu by se měl zřejmě testovat každý den.

Nakažená Trumpova poradkyně poslala Trumpa do karantény

Amerika

Republikánský prezident Trump dlouhodobě čelí kritice demokratů za přístup k pandemii. Podle nich je laxní a lehkovážný. USA registrují přes dvě stě tisíc obětí koronaviru. Zatímco Trumpův demokratický soupeř v nadcházejících prezidentských volbách Joe Biden zrušil veškerá hromadná setkání s voliči, Trump dosud pokračoval ve volebních mítincích, kde se bez roušek shromažďovaly desítky tisíc jeho stoupenců.

Komplikace pro kampaň

Nyní je Trump v karanténě, což může jeho předvolební kampaň narušit. Během následujících dvou týdnů měl navštívit klíčové státy Arizonu, Floridu a Wisconsin, kde se voliči přiklánějí tu k republikánům, tu k demokratům.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Prezidentské debatě v Clevelandu byli přítomni i Trumpovi synové Eric a Donald Trump Jr., žena Erika Trumpa Lara a Trumpovy dcery Tiffany a Ivanka.

Prezident už zrušil páteční mítink na Floridě, kde v průzkumech zaostává za demokratem Joem Bidenem o 2,2 procentního bodu. Podle aktuálního průzkumu by tam dostal jen 45,6 procenta hlasů a Biden 47,8 procenta. Bude jen tisková konference o podpoře „ohrožených seniorů“.

Americká střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) doporučují po kontaktu s nakaženým zůstat 14 dní v karanténě a vyhýbat se kontaktu s dalšími lidmi, zejména těmi ohroženými nemocí covid-19.

Trump se v úterý večer setkal i s Bidenem v rámci předvolební debaty v prostorách nemocnice Cleveland Clinic v Ohiu. Oba aktéři byli bez roušek, během programu se k sobě na pódiu ale významně nepřiblížili a chybělo i podání ruky. V publiku seděli i Trumpovi blízcí, kromě manželky Melanie například i jeho dcera Ivanka. Navzdory nařízením během debaty na rozdíl od ostatních neměli roušky.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Melania Trumpová v publiku při první prezidentské debatě. Přestože se akce konala ve zdravotnickém zařízení Cleveland Clinic, Trumpovi blízcí debatu sledovali bez roušek.

Další prezidentský duel se má odehrát 15. října v Miami na Floridě, pokud by měl Trump lehký průběh a do té doby se dostatečně zotavil, teoreticky by ho mohl stihnout.

Podle zdravotního experta CNN Jonathana Reinera by měli jít do izolace i demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a viceprezident Mike Pence, protože se setkali s prezidentem. Podle listu The Guardian zatím není jasné, v jak blízkém byli kontaktu.

Pence ani Biden se k možné nákaze nevyjádřili. Pence a jeho žena pouze uvedli, že se za prezidentský pár modlí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám