Hlavní obsah

Testy mohou navodit mylný dojem, že máte protilátky, varuje americké centrum

Novinky, tcs, fš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké centrum pro kontrolu a prevenci nemocí CDC (Centers for Disease Control and Prevention) vydalo varování, ve kterém upozorňuje na množství falešně pozitivních testů na protilátky. To by podle CDC mohlo u lidí vyvolat falešný dojem bezpečí, že jsou vůči nemoci imunní, a zmást politiky při jejich rozhodnutích.

Foto: Profimedia.cz

Testování rychlotesty na protilátky (ilustrační foto)

Článek

Testy na protilátky obecně hledají důkaz imunitní odpovědi organismu na infekci. „Protilátky u některých osob mohou být detekovány během prvního týdne nástupu nemoci,” uvádí CDC.

Jenže testy na protilátky proti covid-19 mohou být podle CDC někdy falešně pozitivní až v 50 procentech případů.

Nejde přitom o to, že jsou testy špatné či nekvalitní, ale o počet nakažených jedinců v poměru ke sledované populaci - takzvanou prevalenci.

Dané testy podle odborníků nejsou dostatečně přesné na to, aby je bylo možné použít k důležitým politickým rozhodnutím.

„Na většině území USA, včetně těch nejvíce zasažených oblastí, se odhaduje, že prevalence je nízká, pohybuje se od méně než pěti procent do 25 procent. V takovém případě testování přinese relativně více falešně pozitivních výsledků a méně těch falešně negativních,“ uvádí CDC.

Specificita v hlavní roli

Na problematiku výsledků testů upozorňovala už v dubnu i česká média. Později se výsledky testování řešily i u studie z Jihočeského kraje, která se zaměřila na jiný typ protilátek. Měla naznačovat, že nákazu koronavirem prodělala místo promile obyvatel hned procenta. Jenže i tato studie narazila na problém s testy.

Zachrání nás lamy? Mohou mít protilátky účinné proti koronaviru

Koronavirus

Kvalita laboratorních testů se posuzuje podle dvou hledisek: senzitivity a specificity. Senzitivita testu udává v procentech pravděpodobnost, že test u nakažených lidí odhalí, že jsou nakažení. Specificita pak, že test u zdravých lidí ukáže, že jsou zdraví.

Jenže i 90procentní specificita a 90procentní senzitivita mohou přinést velké zkreslení. Při pěti procentech nakažených v populaci odhalí u skupiny 10 000 lidí 1400 pozitivních, z nichž ale pouze 450 bude opravdu nakažených.

U 68 procent těchto výsledků tak půjde o falešný poplach. Padesát nakažených lidí pak test neodhalí.

Kdyby nakažených bylo v populaci čtyřikrát více, tedy 20 procent, pak test za stejně stanovených podmínek vyjde pozitivně 2600 lidem a falešně pozitivních výsledků bude pouze zhruba 31 procent (800 lidí).

Studie kolektivní imunity: Protilátky na koronavirus nemá téměř nikdo

Koronavirus

Výše uvedené však neznamená, že by testování protilátek svou hodnotu nemělo.

Vědci s tím počítají a výsledky dokážou „očistit“, přičemž plošné testování může dát expertům stále dobrý obraz o tom, jakým způsobem a jakou částí společnosti virus prošel.

V případě jihočeských testů na protilátky byly použity testy na protilátky IgA se specificitou 95 procent. Prvotní výsledky ale nebyly očištěny od falešně pozitivních testů, a tudíž nelze zatím poukazovat na vyšší promořenost.

Podle přesnějšího měření prodělalo covid-19 zřejmě mnohem víc Čechů, než se uvádělo

Domácí

I CDC má máslo na hlavě

CDC nicméně varuje, že v případě jednotlivců by mohlo dojít k zavádějící interpretaci. Dané testy podle odborníků nejsou dostatečně přesné na to, aby je bylo možné použít k důležitým politickým rozhodnutím, jak upozornila zpravodajská stanice CNN.

„Test na protilátky by tak například neměl být důvodem pro rozhodnutí návratu pozitivně testované osoby do práce,“ tvrdí CDC.

To se týká i škol a dalších institucí. Nejen, že osoba může být falešně pozitivní, ale i reálně pozitivní test nemusí znamenat imunitu vůči onemocnění, připomíná agentura.

Šíření koronaviru na jižní polokouli zvyšuje hrozbu druhé vlny na podzim

Koronavirus

Sama CDC se minulý týden stala terčem kritiky, když smíchala výsledky testů na protilátky a testů na přítomnost viru (PCR testy). Agentura pochybení přiznala, podle jejího vyjádření při zahájení sběru dat z laboratoří dostávala výsledky testů na přítomnost viru, s ubíhajícími dny ale začaly převažovat výsledky testů na protilátky.

Výsledky pak mohly ovlivnit negativně cestu k rozvolňování opatření v jednotlivých státech USA, neboť klesající počet nakažených je jednou z podmínek pro uvolňování.

„Je nezbytné, aby se zdravotnické orgány a CDC ujistily, že prezentují přesné informace. A pokud ne, tak ať je neukazují vůbec. Chybná data jsou totiž horší než žádná data,“ uvedl profesor Ashish Jha z Institutu globálního zdraví Harvardovy univerzity.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám