Hlavní obsah

MMF: Česká ekonomika se propadne o 6,5 procenta

Česká ekonomika letos kvůli dopadům globální pandemie nemoci covid-19 klesne o 6,5 procenta, zatímco loni o 2,6 procenta vzrostla. Ve svém jarním výhledu světové ekonomiky to v úterý uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Roční vývoj HDP.

Článek

Pokud se prognóza naplní, bude to znamenat zdaleka nejhorší výsledek v novodobé historii země. Tak výrazný pokles česká ekonomika nezaznamenala ani za globální finanční krize v letech 2008 a 2009.

Na příští rok už ale fond očekává ekonomické oživení, růst hrubého domácího produktu (HDP) by měl v Česku dosáhnout 7,5 procenta.

UniCredit: Česká ekonomika letos poklesne o 11 procent. Pokud se v květnu uvolní opatření

Koronavirus

HDP Česka rostl nepřetržitě od roku 2014, letos ale česká ekonomika nezadržitelně míří k poklesu. Na hospodářství a tuzemské podnikatele tvrdě dopadají přísná opatření v souvislosti s epidemií nemoci covid-19.

Až trojnásobná nezaměstnanost

Zavřené jsou restaurace, kina či většina obchodů. Podle odhadu UniCredit Bank by česká ekonomika letos mohla poklesnout až o 11 procent. Podle odhadu ministerstva financí český HDP klesne o 5,6 procenta.

Počet nezaměstnaných by se podle odhadů poradenské společnosti Deloitte mohl do konce roku ztrojnásobit ze109 tisíc na konci roku 2019 na 305 tisíc.

Reklama

Související články

Česká ekonomika loni rostla o 2,5 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka v loňském roce vzrostl o 2,5 procenta. Vyplývá to ze zpřesněných údajů, jež v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ)....

Výběr článků

Načítám